Social

Spitalul din Piatra-Neamț, tiparul spitalului românesc. Alexandru Rafila explică despre sistemul sanitar învechit și eventuale riscuri

Spitalul din Piatra-Neamț, tiparul spitalului românesc. Alexandru Rafila explică despre sistemul sanitar învechit și eventuale riscuri

Tragedia petrecută zilele trecute în Spitalul din Piatra-Neamț scoate la iveală neputința autorităților în ultimele trei decenii de a realiza o reformă a modernizării în ceea ce privește sistemul sanitar din România.  Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, explică riscul ca aceste tragedii să se repete din cauza sistemului învechit.

Alexandru Rafila a declarat duminică seară, că este nevoie ca, în perioada următoare, majoritatea spitalelor din țară să primească pacienți COVID, pe circuite separate. Specialistul a afimrat că. din cauza presiunii uriașe pe infrastructura veche a clădirilor, tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț s-ar putea repeta:

Am fost în Bacău şi acolo au avut ideea de a coordona activitatea pentru ca fiecare spital să primească pacienţi COVID, sigur pe circuite separate. Dar lucrul acesta trebuie făcut de urgenţă pentru că la cât de supraaglomerat e sistemul, ori se întâmplă ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, ori ajungem la o supraaglomerare mai mare”, a completat social-democratul Alexandru Rafila.

Situația de pe teritoriul țării e departe de a fi rezolvată. Spitalele, lipsite de orice fel de investiții de modernizare sunt nevoite acum să funcționeze într-o supraaglomerare, dată fiind pandemia de COVID-19:

„Sau să se poată amenaja zone suplimentare care pot să funcţioneze şi să fie la dispoziţia acestor pacienţi. Lucrul acesta trebuie făcut cât mai repede, sperăm să se stabilizeze numărul de cazuri, tot la 10.000 pe zi înseamnă că sunt foarte multe persoane internate, iar spitalele nu mai fac faţă la fluxul acesta mare de pacienţi”, a concluzionat reprezentantul României la OMS.

Alexandru Rafila a subliniat că folosirea aparaturii medicale de ultimă generație suprasolicită infrastructura veche a spitalelor din România , iar acest lucru ar putea duce la alte dezastre:

„Majoritatea spitalelor din România sunt din anii `70, chiar dacă aducem echipamente, spitalele nu sunt pregătite să primească. Infrastructura electrică nu e pregătită. Suntem într-o situație foarte dificilă când trebuie să dotăm paturile cu oxigen, să extindem capacitatea de ATI. Sunt foarte îngrijorat că acest lucru să se repete, nu neapărat că incendiu, dar există acest risc. Așteptăm rezultatele investigației, să vedem cine sunt responsabili”, a mai spus Alexandru Rafila.

Asistăm astfel la o nouă dovadă a incompetenței. Din nou, a fost nevoie de o tragedie, similară cu cea din „Colectiv”, pentru a se trage un semnal de alarmă și pentru a se căuta măsuri. Măsuri necesare în procesul de modernizare a unui sistem vechi, umbrit de incompetență și corupție.