Actual

SRI avertizează asupra unui nou val de atacuri cibernetice. Dă indicații ce trebuie să facem

SRI avertizează asupra unui nou val de atacuri cibernetice. Dă indicații ce trebuie să facem

Serviciul Român de Informaţii avertizează asupra unui nou val de atacuri cibernetice, la scară largă. Într-un comunicat al instituției ni se oferă informații despre cum să ne ferim de un astfel de atac cibernetic.

Într-un comunicat difuzat aseară târziu, SRI arată că este vorba – de această dată – despre atacuri de tip „răscumpărare” (ransomware), prin utilizarea adreselor de mail aparţinând unor instituţii din România.

*Nu deschideți linkuri care vă sunt trimise fără ca dumneavoastră să le fi cerut sau despre care nu aveți idee ce ar putea conține, deși par că vin de la organizații serioase.

SRI recomandă, deci,  să nu se deschidă linkuri sau fișiere atașate mesajelor de tip mail, care nu sunt adresate în mod curent destinatarilor sau provin din surse necunoscute.

*Aceleași măsuri de precauție trebuie luate cu privire la accesarea linkurilor sau a atașamentelor transmise prin mesaje de tip SMS, WhatsApp, Telegram sau altele.

*Este obligatorie realizarea de copii de siguranță, backup, pentru site-uri, baze de date sau orice alt tip de date expuse în mediul internet, precum și stocarea acestor copii pe suporți de memorie separați fizic, pentru a evita criptarea sau distrugerea acestora de un posibil atac cibernetic.

*Atacatorii intenționează să utilizeze adrese de mail ale unor instituții din România. Păcăleala este simplă și pe ea mizează atacatorii. O astfel de organizație, la rubrica expeditor, dă o aparență de seriozitate mailului, iar potențialele victime sunt mai ușor de indus în eroare.

Au continuat și atacurile cibernetice, dar de alt tip, începute vineri asupra unor instituţii importante din România. Vineri noapte a fost vizat site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, aşadar chiar principala structură de răspuns la astfel de incidente, iar după-amiază s-a blocat site-ul Poliţiei Române, după ce, cu două zile în urmă, Guvernul, Ministerul Apărării, Poliţia de Frontieră şi CFR Călători avuseseră de suferit.

Atacurile, asumate de gruparea pro-rusă Killnet, au constat în „sufocarea” cu trafic de internet din surse multiple, astfel încât platformele să nu mai fie funcţionale. Acțiunile acestui grup de hackeri au fost contracarate, după cum au anunțat autoritățile române. Bineînțeles că totul are legătură cu războiul din Ucraina.