Actual Social

Stare de alertă epidemică în România. Luni, şcolile se vor redeschide în condiții normale

Stare de alertă epidemică în România. Luni, şcolile se vor redeschide în condiții normale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat că suntem în stare de alertă epidemică şi a recomandat evitarea aglomerației, purtarea măștii în spații închise aglomerate. De asemenea, şcolile se vor redeschide, luni 9 ianuarie,  în condiții normale și nu se are în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcție de evoluția situației epidemiologice, ministrul Educaţiei, Ligia Deca a declarat că are în vedere încheierea unui protocol comun Ministerul Educaţiei -Ministerul Sănătăţii.

Stare de alertă epidemică în România. Luni, şcolile se vor redeschide în condiții normale

Ministrul Educației, Ligia Deca, le recomadă profesorilor și elevilor să poarte măști de protecție la școală, totul în contextul în care virusul gripal se răspândește.

„Nu încurajăm neparticiparea la cursuri. E important să avem un număr mare de elevi la cursuri. E important triajul zilnic, în primul rând în familie. Apoi triajul când intră la școală sau grădiniță. Recomandăm masca de protecție către profesori și elevi, dar nu este obligatorie. Să fie aerisite camerele”, a spus Ligia Deca, în cadrul unei conferințe de presă.

Vârful epidemiei va fi undeva în luna februarie

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că vârful valului de infecții respiratorii va fi în luna ianuarie și a prezentat un set de măsuri recomandate populației, precum și unele propuneri pentru desfășurarea orelor în școli:

– „Nu ne dorim să introducem restricții, ci să facem populația partener astfel încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa sezonieră, care anul acesta a început mai devreme”

– „Am luat ca referință cele 5 sezoane anterioare pandemiei. Vârful de obicei era mai târziu, undeva în luna februarie. De data asta, avem în luna decembrie-ianuarie. Ceea ce înseamnă că sezonul gripal este mai rapid decât în alți ani. În cele două săptămâni de sărbători, Crăciun și Anul Nou, raportarea a fost mai mică, dar chiar și așa numărul cazurilor a fost mai mare decât în anii precedenți”

– „Este posibil ca în acest sezon vârful să fie atins până pe 10 februarie, după care va urma o scădere a cazurilor de viroze respiratorii, deci inclusiv de gripă. Durata valului este de 2-4 săptămâni”

– „Populația are o imunitate redusă la virusurile gripale care produc infecții respiratorii”

– „Având în vedere aceste considerente, avem un set de măsuri recomandate, unele pentru populația generală. Le cunoașteți din pandemie, nu sunt diferite (…) la nivelul unităților preșcolare și școlare, utilizarea măștii de protecție de către cadre didactice sau copii în anumite circumstanțe”