Social

Statul acordă câte 1.500 de euro! Există doar cinci condiții de eligibilitate

Statul acordă câte 1.500 de euro! Există doar cinci condiții de eligibilitate
sursa foto: arhiva companiei

O anumită categorie de cetățeni români primește vești promițătoare din partea autorităților. Guvernul a inițiat un program de sprijin, oferind un ajutor în valoare de 1.500 de euro. Această inițiativă a fost aprobată prin Ordonanță de Urgență de către oficialii guvernamentali.

Scopul acestei scheme de ajutor de stat este de a sprijini cultivatorii de roșii și usturoi în sere și solarii, care au suferit pierderi în urma crizei generate de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Ajutorul financiar este destinat pentru a compensa daunele suferite de agricultori. Banii se acordă în special pentru culturile plantate în decembrie 2023 și în primul trimestru al anului curent.

Dosarele depuse până la data de 10 mai în acest an sunt eligibile pentru înscrierea în Sistemul informatic integrat de management și monitorizare (SIMM), conform comunicatului emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Cine poate primi 1.500 de euro

Beneficiarii acestui ajutor cuprind o gamă largă de producători agricoli.  Este vorba despre persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, persoane juridice, societăți agricole, precum și instituții de cercetare și universități din domeniul agricol. Acești beneficiari pot accesa mai multe forme de sprijin din partea statului, în funcție de eligibilitatea lor:

-1.500 euro pentru 1000 mp/beneficiar – la cultura de tomate în spații protejate
– 1.500 euro/ha/beneficiar – la cultura de usturoi.

Românii care doresc să acceseze ajutorul financiar de 1.500 de euro din partea statului trebuie să îndeplinească anumite criterii. Mai precis, aceștia trebuie să:

-să solicite ajutorul de stat prevăzut de prezenta ordonanță de urgență;

-să înființeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu tomate în spații protejate;

-fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ- teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate, în anul 2024;

-nu se afle în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat;

-pentru persoane fizice: să nu fi fost emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului.

Un aspect esențial este planificarea efectuării verificărilor pe teren de către echipe mixte de la Direcțiile Agricole Județene (DAJ) și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Aceste acțiuni implică deplasări pe teren pentru a verifica suprafețele cultivate și pentru a se asigura de menținerea lor.

Cu toate acestea, fermierii trebuie să fie conștienți de un aspect deosebit de important. Suprafețele cultivate cu tomate, care sunt intercalate cu alte culturi, nu sunt considerate eligibile în cadrul acestei scheme de sprijin, conform informațiilor furnizate de b1tv.ro.