Actual Lifestyle

Statul român își bate joc de ciobani, spune Gigi Becali. Latifundiarul a avut un discurs memorabil

Statul român își bate joc de ciobani, spune Gigi Becali. Latifundiarul a avut un discurs memorabil

Controversatul om de afaceri român George Becali, cunoscut mai ales ca acționar al clubului FCSB, aduce explicații privind criza ciobanilor din România, susținând că aceștia ar trebui să aibă un salariu minim de 2.000 de euro, cum se întâmplă în majoritatea țărilor din Europa. “Cea mai bănoasă meserie e cea de patron de oi” afirmă acesta despre condiția crescătorilor de ovine și bovine din alte țări.

Patronii, obișnuiți cu exploatarea oamenilor?

Cunoscut publicului larg pentru faptul că a plecat de jos, fiind originar dintr-o familie de ciobani aromâni, latifundiarul nu a renunțat nici până în prezent la pasiunea sa pentru crescutul oilor, prezentându-se adesea drept un fin cunoscător al acestui domeniu.

Într-o intervenție la România TV, el susține că ciobanii români sunt batjocoriți, deoarece sunt plătiți cu cel mult 3.000 de lei pe lună, în condițiile în care muncesc zi de zi la stână alături de familie.

“Ciobanul nu muncește 8 ore, muncește 24 de ore! La el nu există zi de sărbătoare. Trebuie să stea la stână, să mulgă oile, să fete oile. Nu există oră liberă!”.

Astfel, este de înțeles de ce oierii români ajung să se orienteze spre Occident, unde sunt mai respectați, cel puțin din punct de vedere financiar, cu salarii ajung chiar și până la 3000 de euro:

“De ce el, ciobanul, să vină la tine, patron de oi? O oaie costă 100 de euro și cu 10 000 de euro e cioban la el. Câștigă el tot profitul! Păi de ce să vină el să muncească la tine, dacă ai 500 de oi, și să îți bați joc de el, să-i dai 3.000 de lei pe lună. Nu se poate 3.000 lei! El stă cu nevasta și copiii la stână, muncește zi de zi!”, a mai declarat patronul FCSB.

Prețul brânzei în România: de ce nu se ridică la standardele Occidentului?

Latifundiarul din Pipera spune că prețul la care este vândută brânza în România este justificat, deoarece este echivalent standardelor de muncă.

“Brânza e scumpă pentru că ea trebuie să fie cât costă în Germania şi Franţa. Suntem în Europa! El dacă vinde brânza cu 2 euro şi vinde mielul cu 150 de euro, mai ia şi subvenţie, el nu îi mai dă bani ciobanului”, explică Becali.

Astfel, soluția ar fi reorganizarea condițiilor de muncă și trai pentru muncitorii în domeniul lactatelor, spre a se adapta exigențelor din Europa de Vest, spre care România tinde să se îndrepte constant:

“Preţurile sunt plătite atât cât trebuie să fie plătite. Dacă în Franţa costă 3 euro, la noi costă 2 euro. Trebuie să plăteşti! Eşti în Europa, nu eşti în România! Sunt justificate. Numai că el, patronul de oi, nu are cioban care să i le facă pentru că el nu dă pe măsură, cu cât se vinde brânza în Europa să îi dea salariu ciobanului ca în Europa. De ce duce ciobanul în Franţa? Ia 3.000 de euro! De ce se duce în Italia? Ia 3.000 de euro.

Păi dă-i şi tu atunci 2.000 de euro în România dacă vinzi brânza ca în Italia, păi dă-i şi tu la cioban măcar 60% din cât dau italienii”, a mai precizat afaceristul.

De asemenea, prețurile mari din supermarketuri la produsele lactate ar fi rezultatul unei societăți consumeriste bazate exclusiv pe acumularea profitului: “E problema noastră, a românilor. În supermarketuri vin ciobanii care vând cu doi euro şi ei (supermarketurile) vând mai departe dublu preţul. E o problemă. Firmele străine vin, îţi fac manevră, te bagă la puşcărie pentru că ei au avocaţi mari! Marii avocaţi ai României sunt vânduţi la firme străine. Au şi aranjamente. Vrei să câştigi procese, câştigi cu avocaţii mari”, declarat Becali, acuzând astfel lipsa de atitudine a autorităților române în fața presupuselor abuzuri ale giganților comerciali cu capital străin din România.

Criza oieritului, de unde până unde?

Domeniul oieritului din România se confruntă cu o gravă criză de personal. Investitorii specializați se plâng că nu mai găsesc doritori de a practica tainele păscutului, chiar dacă oferă salarii de 4.000 de lei pe lună. Bacii cu experienţă aleg să plece în țări precum Spania, Franţa sau Germania, unde găsesc o societate mai bună structurată în privința unor astfel de chestiuni, care le oferă drepturi și garanții suplimentare față de România.