International

Europa, stocuri record de gaze. De ce se confruntă consumatorii cu facturi uriașe

Europa, stocuri record de gaze. De ce se confruntă consumatorii cu facturi uriașe
sursa foto dodo.ro

Pentru al doilea an consecutiv, temuta penurie de gaze naturale din Europa nu s-a materializat încă. Dar consumatorii vor continua să plătească tarife mult mai mari decât până acum. O situație de criză a fost evitată iarna trecută. În urma unor eforturi susținute pentru a găsi noi furnizori, a redeschide vechile instalații de stocare. Dar și a lansa inițiative de reducere a folosirii în unele zone cu consum mare de energie. Deoarece fluxurile din Rusia s-au secat în urma invaziei sale la scară largă în Ucraina în februarie 2022.

Potrivit unei cercetări publicate de Moody’s în această lună, UE avea stocuri de gaze la un nivel record de aproximativ 97,5% la sfârșitul lunii noiembrie 2023. Ceea ce înseamnă atât un risc foarte scăzut de penurie de energie în această iarnă. Cât și o poziție solidă pentru următorul sezon rece, au constatat analiștii.

Europa, stocuri record de gaze

„Rezervele îmbunătățite de energie ale Europei la intrarea în această iarnă sunt rezultatul eficienței acțiunilor guvernamentale pe partea de cerere și ofertă. Și a economiilor consistente de energie, atât din partea gospodăriilor, cât și a companiilor”, se arată în raportul Moody’s. Care citează ca elemente de îmbunătățire a situației rezervele mai mari de gaze naturale lichefiate (GNL) în 2023. O disponibilitate mai mare a centralelor nucleare și hidroelectrice și o iarnă blândă.

Scăderea consumului a fost ajutată și de stagnarea economică de pe continent, se mai arată în raport. Moody’s se așteaptă ca stocarea gazelor să fie mai mare decât se anticipase anterior. La 55% la sfârșitul lunii martie 2024. Cu toate acestea, „prețurile europene la gaze vor rămâne ridicate și volatile”, constată raportul.

Facturi mari la gaze

Energia a fost una dintre cele mai puternice forțe care au tras în jos inflația în ultimele luni. După ce a fost un motor principal în creșterile prețurilor de consum suferite imediat după invazia Rusiei în Ucraina. Inflația anuală globală a fost de 2,4% în noiembrie în zona euro. Energia înregistrând o dezinflație de 11,5% de la un an la altul. Chiar dacă amploarea creșterilor de prețuri s-a moderat pur și simplu în toate celelalte sectoare.

În Marea Britanie, inflația prețurilor la gaze a scăzut cu 31% în anul până în noiembrie. Potrivit cifrelor Oficiului Național de Statistică. Dar toate acestea reprezintă o scădere în urma unei creșteri foarte mari. Utilizând datele Factset, Moody’s a constatat că prețurile europene la gaze sunt foarte mari. Cu mult peste media lor din perioada 2015-2019. Experții le văd rămânând peste acest nivel cel puțin până în 2031. În 2020 și 2021, prețurile au fost sub medie.

Decalaj al prețurilor

„Tarifele plătite de gospodării și de industrii sunt încă foarte mari din punct de vedere istoric. Mișcările acestor prețuri urmează, în general, mișcările de pe piața angro a gazelor cu un decalaj de câteva luni, din cauza acoperirii furnizorilor. Așadar, scăderea prețurilor angro la gaze din Europa de anul trecut nu a fost încă transmisă în totalitate”, a declarat James Waddell, șeful departamentului european de gaze și GNL la nivel mondial la Energy Aspects.

Prețurile sunt, în general, de aproximativ patru ori mai mici decât media lor pe parcursul anului 2022. Dar sunt totuși mai mult decât duble față de nivelul istoric, a spus Waddell. „Acest lucru înseamnă că există încă presiuni asupra prețurilor pentru gospodării și industrii. Iar în cazul acestora din urmă, vedem din ce în ce mai mult interes pentru aceste firme care își relochează producția în afara Europei” a explicat expertul.

El a mai spus că, în pofida unei oferte sănătoase pe termen scurt, rămân îngrijorări cu privire la capacitatea de stocare a gazelor naturale în Europa pentru anii următori. Deoarece „stocurile pot fi reduse rapid în caz de vreme rece”. Acest lucru poate fi valabil și în cazul în care o creștere a cererii asiatice îndepărtează o mare cantitate de GNL din Europa, a spus el, conform CNBC .