Social

Streinu-Cercel, vestitorul groazei: Suntem într-un moment de acalmie!

Streinu-Cercel, vestitorul groazei: Suntem într-un moment de acalmie!

Streinu-Cercel, vestitorul groazei. Fostul director al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” a tras semnalul de alarmă și a avertizat că pandemia nu s-a terminat.

Medicul a declarat că în momentul de față avem de-a face cu 24 de tulpini mutante, care pot provoca focare, așa ca trebuie să fim în continuare vigilenți.

„Este foarte important ca medicii să aibă un nivel de protecţie în acest moment, mai ales ţinând cont de faptul că pandemia nu s-a terminat. În momentul de faţă, suntem într-un moment de acalmie. Spitalele au din ce în ce mai puţini pacienţi şi să dea Domnul să rămână aşa. Din păcate, ştim că până acum sunt 24 de tulpini mutante care au fost catalogate şi în curs de transmitere şi, pe lângă acestea, mai sunt încă 13 în evaluare. Ca atare, noi trebuie să fim foarte atenţi’, a afirmat miercuri, Streinu-Cercel, în plenul Senatului, potrivit dcnews.ro.

Pfizer – BioNtech sau Moderna, par a fi eficiente împotriva variantei idiene

Vaccinurile împotriva COVID-19, care folosesc tehnologia ARN mesager, precum Pfizer – BioNtech sau Moderna, par a fi eficiente împotriva variantei indiene a coronavirusului – susţine Agenţia Europeană a Medicamentului.

Unul dintre directorii agenţiei, Marco Cavaleri, s-a aratat oprimist şi asupra capacităţii vaccinurilor clasice pe bază de adenoviru, cum ar fi AstraZenaca sau Johnson&Johnson, de a proteja împotriva acestei variante, cu menţiunea că se aşteaptă date suplimentare din India, unde este deja administrată o versiune a vaccinului AstraZeneca.

Aşa-numita variantă indiană, apărută în octombrie, a fost confirmată până acum în 44 de ţări, potrivit OMS care a inclus-o în rândul variantelor care stârnesc îngrijorare, alături de cele apărute iniţial în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia, considerate mai contagioase, mai letale şi posibil mai rezistente la vaccinuri.

Pe de altă parte, Agenţia Europeană consideră că este nevoie de mai multe date clinice despre cât de bine şi cât timp protejează actualele vaccinuri înainte de a se lua o decizie privind administrarea unor doze de consolidare sau a unei a treia doze.

În plus, agenţia a confirmat că experţii săi au finalizat inspecţia din Rusia privind respectarea unor practici în dezvoltarea vaccinului Sputnik V, iar acum ei vizitează fabricile unde este produs vaccinul în cadrul procesului de evaluare premergator unei posibile autorizări a acestuia în UE.