Social

Stresul cheltuielilor de sărbători. 64% dintre angajați speră la o primă de Crăciun

Stresul cheltuielilor de sărbători. 64% dintre angajați speră la o primă de Crăciun
sursa foto monden

Sărbătorile vin cu cheltuieli. Românii așteaptă cu nerăbdare perioada Crăciunului pentru a se bucura de timp liber alături de familie. Tradiția spune că oamenii trebuie să se strângă în jurul unei mese îmbelșugate. Dar, costurile pot fi extrem de mari. 64% dintre angajați sunt nemulțumi de salariile lor. Aceștia speră să primească o primă de Crăciun de la angajator. Pentru a mai compensa anumite cheltuieli.

Potrivit studiului unei forme de recrutare, mulți angajați apreciază aceste bonusuri de sărbători. În special în contextul actual al salariilor foarte mici. Dar și costurilor de trai extrem de mare.

64% dintre angajați, salariu sub media pieței

Angajații sunt nerăbdători să caute un loc de muncă mai bun în noul an. Deoarece, atunci când au fost întrebați despre salariul lor actual, 64% dintre ei au indicat că este sub media pieței. Doar 5% dintre respondenți au indicat că venitul lor este mai mare decât media pieței. În timp ce 21% au spus că sunt plătiți la nivelul pieței.

În ceea ce privește un nou loc de muncă, angajații ar fi mulțumiți dacă viitoarea lor companie ar avea ca prioritate oferirea de perspective de avansare (85%). Dar ar aduce și siguranța locului de muncă (63%). În plus, printre aspectele importante se numără și necesitatea unui mediu de lucru sănătos (54%).

Dintre avantajele suplimentare, majoritatea și-ar dori mai mult timp de concediu (23%). Dar și programe de lucru flexibile (60%).  În plus, 53% pun accent pe oferirea de cursuri și training-uri de specialitate. Dar și pe posibilitatea de a lucra la distanță (38%). Abonamente la unități medicale private, pensie privată facultativă și asigurare privată de sănătate sunt în topul preferințelor.

Provocări pe piața muncii

2023 a adus multe provocări pe piața muncii. Mulți angajați s-au confruntat cu probleme pe plan financiar. De la de la scumpirile tot mai mari, la necesitatea de a câștiga mai mult. Astfel, oamenii tind să fie în căutarea unui loc de muncă mai bun. Care să le ofere un echilibru corect între viața profesională și cea privată. Astfel, aceștia doresc un volum de muncă mai mic, pentru a se putea bucura de alte activități. Dar, sunt constrânși de factorul financiar.

„Acest echilibru se poate traduce și prin confort financiar, deci și-au căutat oferte salariale mai mari, dar și printr-un volum de muncă mai mic, care să le permită să fie mai prezenți pentru activitățile personale. Pentru anul 2024, ne așteptăm ca ritmul aplicărilor să rămână accelerat, în raport cu nevoile angajaților de creștere” a spus Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

Prima de Crăciun

Potrivit sondajului, 7 din 10 angajați speră să primească un bonus de la angajator de Crăciun. În încercarea de a contracara costurile ridicate. Aproximativ 40% spun că ar fi fericiți să primească bani, 15% carduri cadou. De asemenea, 13% s-ar mulțumi cu produse speciale de Crăciun, 10% cu al 13-lea salariu și 7% cu zile libere suplimentare.

Aproape de final, anul 2023 a fost considerat unul mai bun față de cel precedent de aproape 40% dintre lucrători. Potrivit unui sondaj realizat de piața online de locuri de muncă. Dar în 2023, 43% dintre lucrători au căutat un nou post, 24% au suferit epuizare, 15% au încercat să avanseze în poziția lor actuală. De asemenea, mai mulți angajați s-au luptat pentru a-și mări salariul. În scopul de a putea suporta mai bine cheltuielile. Așadar, 52% dintre angajați intenționează să-și schimbe locul de muncă în 2024, conform Adevarul .