Lifestyle

Studiu. Cum a devenit varianta DELTA atât dominantă în întreaga lume?

Studiu. Cum a devenit varianta DELTA atât dominantă în întreaga lume?

Un nou studiu, publicat în revista Nature, arată modul în care varianta Delta a SARS-CoV-2 a devenit atât dominantă în întreaga lume. În comparație cu variantele anterioare ale virusului, varianta Delta are o rezistență mai mare la anticorpii imuni și are o capacitate mai eficientă de a infecta celulele și de a se replica, spun oamenii de știință.

Înregistrată pentru prima dată în India în decembrie 2020, varianta Delta a SARS-CoV-2 s-a răspândit pe tot globul cu un ritm incredibil. Depășind în mod clar toate celelalte variante care circulă în prezent, Delta este acum forma dominantă a SARS-CoV-2 și prezentă în majoritatea țărilor din întreaga lume.

varianta delta

De-a lungul unei serii de experimente in vitro, cercetătorii au descoperit că varianta Delta a fost de șase ori mai puțin sensibilă la anticorpii imuni de la indivizi care s-au recuperat după o infecție anterioară cu COVID-19 și de opt ori mai puțin sensibilă la anticorpii induși de vaccin. Această sensibilitate a fost comparată cu răspunsurile la anticorpi generate împotriva tulpinei originale a SARS-CoV-2.

Studiu. Cum a devenit varianta DELTA atât dominantă în întreaga lume?

Noul studiului s-a concentrat și asupra modului în care varianta Delta infectează și se reproduce mai eficient în celulele gazdă. Aici cercetătorii au generat un model celular al căilor respiratorii crescute din celule umane.

Observarea detaliată a virusului care infectează aceste celule a dezvăluit o capacitate crescută a variantei Delta de a pătrunde în celule comparativ cu alte variante SARS-CoV-2.

Odată ajuns în aceste celule, s-a descoperit că varianta Delta se reproduce mai repede decât variantele anterioare. Acești factori, presupun cercetătorii, este motivul pentru care varianta Delta este atât de dominantă față de toate celelalte variante care circulă în prezent.

Persoanele vaccinate infectate cu Delta transmit virusul altora?

Gupta spune că este posibil să trebuiască să luăm în considerare vaccinurile specifice Delta, deoarece studiul a analizat și aproximativ 100 de lucrători medicali vaccinați care au fost ulterior infectați cu varianta Delta. Vaccinurile actuale s-au dovedit încă a fi extrem de eficiente în prevenirea bolilor severe, spitalizării și decesului, cu toate acestea, cercetările au descoperit că persoanele vaccinate infectate cu Delta transmiteau virusul altora la niveluri mai mari decât variantele anterioare.

Anurag Agrawal, de la Institutul de Genomică și Biologie Integrativă CSIR din India și autor principal al noului studiu, spune că acest tip de transmitere virală revoluționară este o problemă semnificativă, deoarece permite virusului să se răspândească în tăcere prin comunitățile vaccinate până când prinde persoane vulnerabile, fie cei nevaccinați.