Lifestyle

SUA aprobă trimiterea în Ucraina a unor avioane F-16 din Danemarca și Olanda

SUA aprobă trimiterea în Ucraina a unor avioane F-16 din Danemarca și Olanda
sursa foto reuters

Statele Unite au aprobat trimiterea în Ucraina a unor avioane de luptă F-16 din Danemarca și Olanda pentru a se apăra împotriva invadatorilor ruși, imediat ce pregătirea piloților va fi finalizată, a declarat joi un oficial american.

Ucraina a căutat în mod activ avioanele de vânătoare F-16 fabricate în SUA pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei.

Washingtonul a dat asigurări oficiale Danemarcei și Olandei că Statele Unite vor accelera aprobarea cererilor de transfer pentru ca avioanele F-16 să ajungă în Ucraina atunci când piloții vor fi instruiți, a declarat oficialul. „Salutăm decizia Washingtonului de a deschide calea pentru trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina„, a declarat ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, pe platforma de mesagerie X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

„Acum, vom discuta în continuare subiectul cu partenerii noștri europeni”.

Danemarca a declarat, de asemenea, că furnizarea de avioane către Ucraina va fi discutată acum.

„Guvernul a spus de mai multe ori că o donație este un pas următor natural după antrenament. Discutăm cu aliații apropiați și mă aștept ca în curând să putem fi mai concreți în această privință”, a declarat vineri ministrul danez al apărării, Jakob Ellemann-Jensen, pentru agenția de presă Ritzau. O coaliție formată din 11 țări va începe antrenamentul piloților ucraineni pentru a pilota avioanele de luptă F-16 la sfârșitul acestei luni în Danemarca, a declarat vineri ministrul danez al apărării.

Ministrul interimar al Apărării din această țară, Troels Poulsen, a declarat în iulie că țara speră să vadă „rezultate” ale antrenamentelor la începutul anului 2024.

State membre NATO

Danemarca și Olanda, membre NATO, au condus eforturile internaționale pentru a instrui piloții, precum și personalul de sprijin, a întreține aeronavele și, în cele din urmă, a permite Ucrainei să obțină F-16 pentru a le folosi în războiul său cu Rusia. În luna mai, premierul olandez Mark Rutte a declarat că Olanda ia în considerare în mod serios furnizarea de F-16 Ucrainei, în condițiile în care, în prezent, retrage treptat avioanele de luptă din propriile forțe armate.

Potrivit cifrelor Ministerului olandez al Apărării, Olanda are în prezent 24 de avioane F-16 operaționale, care vor fi retrase treptat din dotare până la jumătatea anului 2024. Alte 18 avioane sunt disponibile în prezent pentru vânzare, dintre care 12 au fost vândute provizoriu.

Secretarul de stat Antony Blinken a trimis scrisori omologilor săi danez și olandez asigurându-i că cererile vor fi aprobate, a precizat oficialul american, scrie Reuters.

„Vă scriu pentru a exprima sprijinul deplin al Statelor Unite atât pentru transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina, cât și pentru pregătirea piloților ucraineni de către instructori calificați de F-16”, a declarat Blinken într-o scrisoare adresată celor doi oficiali, a cărei copie a fost consultată de Reuters.

Blinken a adăugat: „Rămâne esențial ca Ucraina să fie capabilă să se apere împotriva agresiunii rusești continue și a încălcării suveranității sale”.

El a spus că aprobarea cererilor ar permite Ucrainei să profite „pe deplin de noile sale capacități imediat ce primul set de piloți își va finaliza pregătirea”.

Președintele american Joe Biden a aprobat în luna mai programe de pregătire pentru piloții ucraineni pe F-16. Pe lângă instruirea în Danemarca, un centru de pregătire ar urma să fie înființat în România.

Kievul nu va putea opera avioane de luptă F-16 construite în SUA în toamna și iarna viitoare, a declarat miercuri seara târziu purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuriy Ihnat, la televiziunea ucraineană.

Oficialii americani au declarat în privat că avioanele F-16 ar fi fost de puțin ajutor Ucrainei în actuala contraofensivă și nu vor schimba situația când vor ajunge în cele din urmă, având în vedere sistemele de apărare aeriană rusești și cerul disputat deasupra Ucrainei.