International

Suedia, tot mai departe de NATO. Viktor Orban respinge introducerea votului pe ordinea de zi a Parlamentului de la Budapesta

viktor orban, premierul Ungariei (sursă foto: adevarul.ro)
FOTO: Adevarul

Comisia Camerei Parlamentului ungar a respins propunerea de a programa pentru săptămâna viitoare votul privind ratificarea aderării Suediei la NATO, a declarat joi un deputat al partidului de opoziție Coaliția Democratică (DK).

După o ședință închisă a comisiei, Agnes Vadai a declarat pentru Reuters că legislatorii partidelor de guvernământ Fidesz și creștin-democrat din comisia de stabilire a ordinii de zi nu au susținut introducerea votului pe ordinea de zi a sesiunii plenare de săptămâna viitoare.

Ungaria spune nu încă odată Suediei

Suedia și-a propus să aderare oficial la NATO la summitul alianței din 11-12 iulie și, deși se bucură de un sprijin puternic din partea altor membri, inclusiv a Statelor Unite, atât Turcia, cât și Ungaria au blocat până acum ratificarea.

„Comisia Camerei a respins introducerea votului pe ordinea de zi pentru săptămâna viitoare”, a declarat Vadai, adăugând că partidul său va propune din nou un vot luni, în cadrul unei sesiuni plenare a parlamentului. La care a adăugat că Fidesz va decide când va programa votul în funcție de poziția Turciei.

„Premierul Viktor Orban se mișcă în tandem cu președintele turc Tayyip Erdogan… ignorând suveranitatea Ungariei și… rupând unitatea NATO”, a mai adăugat politicianul maghiar. Biroul de presă al Parlamentului de la Budapesta a declarat că ordinea de zi a sesiunii de săptămâna viitoare va fi făcută publică în cursul zilei de joi.

Viktor Orban și Recep Erdogan acționează în tandem pentru a bloca aderarea Suediei

Un purtător de cuvânt al guvernului și Ministerul de Externe nu au răspuns la întrebările trimise prin e-mail de Reuters. summitul NATO”. Cu procesul de ratificare al Ungariei blocat în parlament din iulie anul trecut, Orban și-a exprimat pentru prima dată în februarie îngrijorarea cu privire la încercarea Suediei și Finlandei de aderare la NATO, accelerată de invazia Rusiei în Ucraina.

Printre alte critici, Orban a acuzat ambele țări că răspândesc „minciuni sfruntate” cu privire la sănătatea democrației și a statului de drept în Ungaria, deși parlamentarii ungari au aprobat candidatura Finlandei la sfârșitul lunii martie.

Reiterând poziția Turciei, Erdogan i-a spus duminică, într-o convorbire telefonică, secretarului general al NATO că Suedia trebuie să pună capăt protestelor susținătorilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, în Stockholm, pentru a obține undă verde pentru a se alătura alianței.

Miercuri, un oficial occidental a declarat pentru Reuters că aliații NATO au accelerat eforturile pentru a convinge Turcia să își ridice opoziția față de aderarea Suediei, dar nu este clar dacă vor reuși înainte de summitul din Lituania.