Actual

Sunt întemeiate protestele funcționarilor de la ministerul de Finanțe? Salariile lor, cu mult peste media națională

sursă foto: economedia„
FOTO: economedia

În ministerul de Finanțe, unde, ieri 11 August, angajații instituției au pornit un protest spontan din cauza faptului că în urmă măsurilor fiscale propuse de Guvern remunerația personalului va fi redusă cu 700 de lei, sunt în continuare salarii uriașe, mult peste media națională din piața muncii.

Pe lângă aceste aspecte, funcționarea ministerului ne costă lunar 2,5 milioane de euro, bani din care sunt plătiți și cei aproximativ 1.700 de angajați, ceea ce înseamnă o medie netă de 1.500 de euro pentru fiecare salariat în parte.

Vouchere de vacanță și salarii uriașe pentru angajații de la ministerul de Finanțe

Să luăm prin sondaj orice serviciu din minister, cel de comunicare de exemplu, unde sunt 14 angajați la care se adaugă alți 3 bufetieri. Spre deosebire de ministrul de resort, care câștigă aproape 13.000 de lei net, șeful serviciului de comunicare obține lunar din drepturi salariale 9.247 de lei, acesta din urmă își va păstra beneficiile extra-salariale precum voucherele de vacanță sau norma de hrană, aceeași situație se aplică și consilierilor sau experților superiori.

Pe de altă parte, dacă ne îndreptăm spre Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară, problemele încep să apară, în sensul că dacă directorul încasează 10.000 de lei, iar angajații aflați în subordinea sa au remunerație mai mare decât cea a ministrului.

Șeful de seriviciu obține lună de lună 14.000 de lei, cam tot atât încsează și un consilier superior. Cei 44 de angajați ai Direcției Generală de Inspecție Economico-Financiară împreună cu logistica aferentă ne costă lunar undeva la 75.000 de euro, echivalentul a 375.000 de lei.

Cele mai mari salarii sunt la direcția de Programare Bugetară în Sectorul Social-Cultural

La direcția de Programare Bugetară în Sectorul Social-Cultural unde sunt angajate 20 de persoane, șeful acestei direcții obține un salariu lunar net de 10.000 de lei, în tot acest timp un consilier superior sau un expert ridică și ei în fiecare lună în jur de 7.500 de lei. Nu același lucru se întâmplă și cu remunerația unui referent superior, care încasează 4.500 de lei, valoarea unui salariu mediu net pe economie.

Dar, cele mai vânate poziții sunt cele de la Direcția Generală Ajutor de Stat. De ce? Pentru că în cadrul acestei instituții sunt cele mai mari remunerații. Salariul directorului general poate ajunge și la 17.000 de lei, cu 4.000 de lei peste ce câștigă ministrul de Finanțe, aproape un salariu mediu net.

Nici directorii generali adjuncți nu stau rău deloc la capitalul finanțe, ba dimpotrivă, remunerația acestora se apropie de cea a directorului general, undeva la 16.000 de lei. Spre deosebire de un referent angajat la direcția de Programare Bugetară în Sectorul Social-Cultural, la Direcția Generală Ajutor de Stat, un referent superior ridică de la Caseria direcției 6.700 de lei lunar. Cu doar 46 de nagajați această direcție ne costă lună de lună 100.000 de euro, potrivit Antena 3.