Lifestyle

Sunt „settled”. 600.000 de români au dreptul de a rămâne în Marea Britanie

Sunt „settled”. 600.000 de români au dreptul de a rămâne în Marea Britanie

Sunt „settled”. 600.000 de români au dreptul de a rămâne în Marea Britanie. Aproape 600.000 de cetățeni români au aplicat și obținut statutul de „settled”.Este un statut necesar ca să poată să rămână în Marea Britanie post-Brexit.

Procedura e simplă, se poate face online, dar ea trebuie completată până cel târziu pe 30 iunie 2021. În această perioadă au loc în Marea Britanie mai multe campanii de informare pentru a ajuta cetățenii europeni să urmeze procedura necesară clarificării statutului lor post-Brexit.

Delegaţia Uniunii Europene în Marea Britanie derulează în aceste zile o campanie pe canalele social media care înfățișează un bărbat în vârstă, relaxat, purtând ochelari de soare și savurând un cocktail.

„Dacă bunicul tău european este foarte relaxat despre statutul lui în Marea Britanie, te rugăm să-i spui că trebuie să aplice pentru statutul de ‘settled’. Toți cetățenii europeni trebuie să aplice Chiar și cei care trăiesc în Marea Britanie de 30 de ani”, este mesajul delegației Uniunii Europene la Londra.

În Anglia trăiesc în jur de 4 milioane de cetățeni din UE

În Regatul Unit trăiesc aproximativ 4 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene. Potrivit guvernului britanic, peste 3,3 milioane dintre ei au obținut deja așa numitul statut de „settled”. „Settled” se acordă celor care pot dovedi că trăiesc de minim cinci ani în Regat. „Pre-settled” se acordă celor care sunt în Marea Britanie de mai puțin de cinci ani.

Sunt „settled”. Conform RADOR, Din cei 3,3 milioane, aproape 600.000 sunt cetățeni români. Ei au asigurat dreptul de a rămâne în Marea Britanie post-Brexit. Românii reprezintă în acest moment a doua comunitate ca mărime din Regat. Aceștia au contribuții majore în economia britanică.

Unul din patru lucrează în construcții. În sistemul de sănătate, se estimează că lucrează peste 12.000 de medici și asistenți din România. De asemenea, mii de români lucrează în căminele de bătrâni, în şcoli şi în sectorul financiar.

Topul celor care au aplicat deja pentru statutul „settled”

Sunt „settled”. Pe primele trei locuri în clasamentul celor care au aplicat pentru a rămâne în Marea Britanie se află polonezii, cu 697.000 de cereri aprobate. Urmează românii, cu 590.000 de cereri aprobate. Pe locul trei se află italienii, cu 363.600 de cereri aprobate.

Termenul limită pentru a depune aceste cereri expiră la 30 iunie 2021. Acest termen este valabil, însă, doar dacă se ajunge la un acord comercial, care este negociat în prezent de Marea Britanie și Uniunea Europeană. Dacă negocierile nu duc la un acord, atunci termenul limită pentru aceste aplicații expiră la 31 decembrie. Dată la care despărţirea Regatului Unit de Uniunea Europeană va intra cu adevărat în vigoare.

Într-o altă campanie de informare derulată de această dată de primarul Londrei, Sadiq Khan, cetățenii europeni sunt sfătuiți să nu lase aceste aplicații pe ultimul moment.

„Veţi fi în situaţia să vi se poată cere să părăsiți Regatul Unit doar dacă nu aplicați înainte de termenul limită”, a declarat Sadiq Khan.

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană oficial în 31 ianuarie. Până la începutul anului viitor, însă, nu se va schimba nimic în viața de zi cu zi, datorită perioadei de tranziție, care se încheie în 31 decembrie acest an.

De anul viitor, însă, se așteaptă schimbări profunde, inclusiv în sistemul de imigrație. Guvernul de la Londra, condus de reprezentanții campaniei Brexit, a anunțat deja că libera circulație va înceta. Se așteaptă ca un nou sistem de emigrație, posibil similar cu cel din Australia, să intre în vigoare anul viitor.