Lifestyle

Supă cu tăiței ca „părul zânelor”, deliciul pe care îl veți iubi. Rețeta îi aparține celebrului Radu Anton Roman

Supă cu tăiței ca „părul zânelor”, deliciul pe care îl veți iubi. Rețeta îi aparține celebrului Radu Anton Roman

În binecunoscutul volum “Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, Radu Anton Roman a lăsat mărturie întru eternitate cele mai delicioase rețete culinare. La loc de cinste se află supa cu tăiței ca părul zînelor.

Nu există persoană care să nu considere supa o binefacere pentru organism. Dar sunt puțini cei care au gustat din celebra „supă cu tăiței ca părul zânelor”, a celui mai bun povestitor al bucatelor, Radu Anton Roman. Iată rețeta originală, așa cum doar vedeta știe să o spună…

„După ce a dat zeama în clocot, a fiert și s-a spumuit până e limpede lacrimă, se pun la fiert și zarzavaturile”

„Dacă tușa Antonica se apuca de făcut laște subțiri ca firul de păr și prindea ură pe vreo găină, că-i prea grasă și n-o mai nimerește cocoșul, însemna că vin rugile și încep basmele. Deși veneam doar seara târziu acasă, și încă de la un hram, fiind în mod corespunzător sătui și obosiți, nu ne culcam fără pâlpâirea unui blid cu supă limpede și feerică (d’apăi cum?!), visând la alte lumi fermecate.

Ai trebuință, deci, de: 1 găină de curte, 1 ceapă mare, 2 morcovi, 1 păstârnac, sare, 1 ceașcă mare de făină, 1-2 ouă, pătrunjel verde.

Găina (mai are rost, dacă suntem în Banat, să spunem cât de bine grijită e musai să fie?) se taie bucăți și se pune la fiert – fără ficat, acela se frige-n unt pentru copiii de toate vârstele – în destulă apă rece, cu 1 praf de sare.

Ceapa rămâne întreagă (spre Arad o și scot, după ce-a fiert), rădăcinile se taie felioare. După ce a dat zeama în clocot, a fiert și s-a spumuit până e limpede lacrimă, se pun la fiert și zarzavaturile.

„Laștele acestea se întind foarte subțire și se taie la microscop”

Tăițeii (ce prozaic!) părul zânelor (așa mai merge) se fac cu muncă multă, frământâd mai întâi făină bună, ouă, un pic de sare. „Laștele” acestea se întind foarte subțire și se taie la microscop (dacă n-aveți răbdare și drăcuiți, mai bine nu v-apucați, că stricați basmul) după care se scutură și se lasă la uscat.

După ce găina a fiert și apa a scăzut de-i groasă și galbenă ca mierea (acesta-i secretul supelor bănățene) se scoate carnea și zarzavatul, se strecoară zeama și se pun tăițelii subțiri ca firul de păr la clocot mic, mai bine de un sfert de oră.

Se potrivește de sare, se presară verdeață tocată și se dă la masă, supa limpede, strălucind gălbui, cu pletele zânelor unduind, zarzavatul fierbinte alături, pe un platou, va veni la rând și carnea, dar ceva mai tâziu, basmul poate începe, oricum nu se va sfârși niciodată.”, a povestit Radu Anton Roman.