Lifestyle

„Super tare”. Comentariul care i-a adus o amendă de 5000 de lei lui Vladimir Tismăneanu

„Super tare”. Comentariul care i-a adus o amendă de 5000 de lei lui Vladimir Tismăneanu. Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a sancționat, miercuri, pe istoricul Vladimir Tismeanu cu 5000 de lei.

Amenda vine în urma unei postări pe Facebook cu conotații rasiste. CNCD a considerat  că fapta constituie discriminare. Decizia a fost luată cu unanimitate.

”Fapta dl. Vladimir Tismăneanu din data de 11.04.2020 de a posta pe pagina sa de socializare o fotografie care ilustrează mai multe păsări (ciori) ce stau așezate pe un gard, imagine însoțită de textul „Aeroportul Țăndărei. Toate Zborurile sunt anulate”, alături de comentariul dl. Tismăneanu: „Super tare„, constituie discriminare potrivit art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000”, se arată în comunicatul CNCD.

Postarea a fost foarte criticată de internauți și de activiștii pentru drepturile minorităților, conform G4Media.

La scurt timp, Tismăneanu a șters postarea de pe Facebook. Ulterior, a scris un scurt text în care arată și-a asumat ”eroarea” și spune că nu a înțeles ”implicațiile rasiste”.

„O eroare, o precizare. Azi am postat, vreme de cateva minute, o poză primita pe messenger. Se voia haioasă. Nu-i deslusisem implicațiile rasiste. Nu traiesc in Romania, nu cunosc o mulțime de detalii.

Am sters-o imediat. Pagina mea este opusă oricăror forme de rasism, xenofobie, intoleranță, excluziune. Invățătură de minte pentru mine. Poate si pentru alții”, a fost mesajul lui Vladimir Tismăneanu.

Imaginea cu ciorile de pe Facebook a fost postată în contextul în care orașul Țăndărei, care are o importantă minoritate romă, fusese pus în carantină totală. După câte se vede, glumele își pierd tot hazul, dacă nu sunt corect politice.