Un studiu îngrijorător indică faptul că reprezentantele sexului frumos aproape că și-au dublat cantiatea de alcool consumată în decursul unui singur an, iar mortalitatea femeilor din cauza alcoolului a crescut cu aproape 15 procente în timp ce în rândul bărbaților procentul este ceva mai mic de 12,5%.
Este vorba de cercetarea ințiată de Institutul Național de Abuz al Aloolului din America (NIIIA) în urma căruia s-a descoperit că începând cu 2018 și până în prezent mortalitatea în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 30-40 de ani a crescut cu aproape 15% față de 12% cât este media pentru bărbați. S-a constat că în ultimele 12 luni femeile consumă cu 40% mai mult alcool.
Factorul declanșator
Principala cauza care a accentuat acest trend o constituie pandemia de Covid, în timpul căreia, pe fondul izolării, doamnele și domnișoarele au început să consume bătuturi alcoolie și pe durata zilei, mai mult de două pahare de vin și de două ori peste recomandarea anumitor medici, de exemplu, medicii români nu recomandă consumul de alcool.
Totodată, cercetătorii au concluzionat că bolile hepatice provcate de consumul de alcool specificie bărbaților de 60 de ani sunt acum întâlnite tot mai frecvnet la femeile de doar treizeci de ani.
Potrivit datelor disponibile, bărbații sunt mai vulnerabili în fața alcoolului decât bărbații, au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta dependențe decât au femeile. Rata poate fi și de patru ori mai mare. Aspect evidențiat în raportul NIAAA care indică faptul cp din cele 88.000 de persoane care mor anual din cauza consumului de alcool 62.000 sunt bărbați și doar 26.000 sunt femei.
În țara noastră, într-un raport al ministerului Sănătații mor anual peste 17.000 de persoane din cauza consumului excesiv de alcool, dintre care majoritatea se prăpădesc în perioada activă a vieții lor între 20-64 de ani.
Diferențele între femei și bărbați
Totuși, încă nu este clar de ce bărbații sunt predispuși să devină alcoolici mai mult decât femeile, printre motive ar fi eliberarea dopaminei. Un alt studiu a arătat că bărbații tolerează mai bine alcoolul fapt ce îi determină să consume cantități mai mari de alcool.
Pe de altă parte, femeile au indice de masă corporală mai mic decât al bărbaților și totodată rețin mai puțină apă decât o fac bărbații ceea ce se traduce prin faptul că alcoolul este mai periculor pentru reprezentantele sexului frumos. Totodată, o tolernață mai mică la alcool crește riscul devoltării dependenței, desigur în situația în care se consumă alcool în exces.
Consumul abuziv apare atunci când se consumă mai mult de două pahare de băuturi alcoolice zilnic sau mai mult de 14 pahare pe săptămână, regulă valabilă pentru bărbați. Consumul excesiv apare la femei atunci când se consumă mai mult de o băutură pe zi sau mai mult de șapte pahare într-o săptămână. Cantitățile diferă în mare parte din cauza indicelui de masă corporală, a înălțimii și hormonilor, potrivit doc.ro.