Social

Țara care a oprit imunizarea cu vaccinul AstraZeneca. Ce se întâmplă cu persoanele care au fost vaccinate?

Țara care a oprit imunizarea cu vaccinul AstraZeneca. Ce se întâmplă cu persoanele care au fost vaccinate?

Printre cele 9 țări suspendă vaccinarea cu AstraZeneca se numără și Bulgaria. Oficialii au decis să oprească imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți.

În urma raportării anumitor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor din lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca, premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a decis suspendarea imunizării cu vaccinul AstraZeneca până când Agenţia Europeană pentru Medicamente respinge printr-o declaraţie scrisă orice îndoieli cu privire la siguranţa acestuia.

Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe de lucru convocată de şeful Executivului de la Sofia. Potrivit prim-ministrului bulgar, contractele cu producătorii de vaccinuri au fost încheiate de Comisia Europeană şi aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente. „Noi, statele membre, suntem doar utilizatori”, a adăugat Borisov.

Mai multe ţări au oprit imunizarea cu vaccinul AstraZeneca

Ministrul sănătăţii, dr. Kostadin Anghelov, a subliniat că noaptea trecută, mai multe ţări au oprit imunizarea cu vaccinul AstraZeneca pe teritoriile lor şi a informat că peste 15.000 de persoane au fost vaccinate, joi, în Bulgaria.

Continuăm să implementăm planul de vaccinare cu celelalte două vaccinuri aprobate pentru utilizare. Aşteptăm livrarea a 21.060 de doze de vaccin Pfizer, luni, şi 33.600 de doze de la Moderna, pe 19 martie”, a declarat directorul Agenţiei Executive pentru Medicamente din Bulgaria, Bogdan Kirilov, adăugând că vor fi livrate mai multe vaccinuri până la sfârşitul lunii martie.

Ministrul Kostadin Anghelov a subliniat tendinţa de creştere a infectărilor în rândul copiilor şi tinerilor – în total, sunt 56 de copii sub 18 ani internaţi cu COVID-19, dintre care 14 copii sub un an, nouă copii de la unu la trei ani, nouă copii de la patru la zece ani, iar restul au până la 18 ani.

„Nu există niciun risc pentru viaţa copiilor, dar observăm o scădere a vârstei pacienţilor infectaţi”, a menţionat ministrul sănătăţii, potrivit RRA.