Lifestyle

Tări unde nu există COVID-19! Pandemia nu a lovit AICI

Tări unde nu există COVID-19! Pandemia nu a lovit AICI

Cu o viteză uluitoare, pandemia de COVID-19 s-a răspândit pe aproape tot globul, dar mai există câteva locuri pe Pământ unde virusul ucigaș din China nu a ajuns, și nici nu ar putea ajunge. Niciun caz de infectare nu a fost înregistrat în o mână de țări din lume, multe dintre ele insule îndepărtate.

Chiar dacă, pandemia de coronavirus nu a ajuns până acolo, viața oamenilor nu a rămas chiar la fel, iar șocul pe care pandemie l-a trimis în jurul lumii a schimbat și modul de viață al celor ocoliți de pademia mondială.

Statele care nu au înregistrat niciun caz de coronavirus

Insulele Cook

Insulele Cook se află în Pacificul de Sud, în îndepărtatul arhipelag al Insulelor Cook, iar acolo coronavirusul a fost un spectru care nu a ieșit niciodată din umbră.

Cu toate acestea, în primele luni ale focarului care a lovit planeta, țara insulară a luat câteva măsuri de prevenire. Pe populata insulă Rarotonga școlile a fost închise, iar în locurile publice a fost încurajată distanțarea socială. După doar câteva săptămâni măsurile au fost relaxate.

La mijlocul lunii martie, guvernul a închis frontierele pentru călătorii internaționali, dar impactul economic a fost rapid și pronunțat.

Oamenii au avut de suferit financiar, deoarece turismul contribuie cu peste două treimi din produsul intern brut nominal al Insulelor Cook. Atunci, economia a fost susținută de un pachet de ajutor guvernamental care le-a păstrat locurile de muncă, muncitorilor.

Din cauza fricii că s-ar putea confrunta cu un focar necontrolat, dar și din cauza personalului medical puțin, mai exact 22 de medici și două ventilatoarea, Insulele Cook, cu o populație de aproape 18.000 de oameni, au impus restricții preventiv.

Tonga

Tonga se află situată în Oceanul Pacific, este o țară insulară cu o populație de peste 100.000 d oameni, și este încă lipsită de COVID-19.

Tonga și-a închis aproape toate granițele în și din afara țării și a evitat pandemia și pentru a ține virusul departe de oameni. La fel au procedat și Kiribati, Niue, Nauru și Tuvalu. A impus carantina și a interzis grupurile de contact, în luna martie.

Insulele Tokelau

Insulele Tokelau sunt situate în Oceanul Pacific și aparțin de Noua Zeelandă, având o populație de aproape 1.416 locuitor. Sunt atât de izolate, încât nu sunt conectate de o linie de aviație, din acest motiv nu a înregistrat niciun caz de coronavirus de la începutul pandemiei.

Insula Koror

Koror a reușit să nu aibă niciun caz de coronavirus înregistrat, după un an de la pandemie, fiind cel mai mare oraș din țata insulară Palau, din Oceanul Pacific, cu o populație de 11.500 de oameni. Autoritățile au decis închiderea timpurie a frontierelor, iar acest lucru ar fi fost considerat o combinație de noroc, care a ajutat orașul să nu contacteze virusul ucigaș din China.

Palau intenționează să vaccineze întreaga populație până la finalul anului, după ce a primit 2.800 de doze de leac salvator de la Moderna, cu ajutorul Statelor Unite.

Prețul plătit pentru a rămâne ferit de COVID-19

Pentru a nu se confrunta cu pandemia de coronavirus, statele insulare care se bazează mult pe turism și-au închis toate granițele. Blocajele au devastat economiile deja fragile din Pacific, în special cele dependente de turism.

În 2020, economia Fiji a scăzut cu peste 20%, iar mii de oameni au abandonat locurile de muncă din sectorul turistic pentru a reveni la agricultură pe pământurile ancestrale.

Oamenii au revenit la utilizarea banilor de tip Shell și a târgului, pe măsură ce economia formală se oprește, în unele părți din Papua Noua Guinee.

Mai mult de jumătate dintr familii din întreg PNG, au retras copiii de la școală. Potrivit unui sondaj al Băncii Mondiale, aceste familii nu își mai permiteau să-i țină înscriși și să participe.

În insulele vecine Solomon, care au o populație de apoximativ 653.000 de locuitoti, au existat doar 17 cazuri de infectare. 57% din toate familiile chestionate mănâncă mai puțin din cauza veniturilor reduse.

Polinezia Franceză și-a redeschis granițele și a abandonat carantina în iulie din dorința de a resuscita economia, adică pentru a relansa o economie blocată, dependentă de turism.

În acea etapă, teritoriul francez, cu aproape 277.700 de locuitori, avea doar 62 de cazuri confirmate: acum are peste 15.000 și 91 de decese, potrivit Libertatea.