Actual

„Taxa pe soare”: Ce este și cine o va plăti

taxa pe soare depresiei sursa foto: Ct100.ro
sursa foto arhiva companiei

Deși autoritățile române au negat că vor implementa „taxa pe soare”, ANRE pare să pregătească terenul pentru taxarea autoconsumului. Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie a semnalat că ANRE a introdus cerințe suplimentare. Printre acestea se numără montarea tablourilor de măsură sigilabile, aducând costuri prosumatorilor.

ANRE și-a apărat poziția, declarând că taxa ar putea fi introdusă doar peste doi ani. Atunci, prosumatorii vor atinge 8% din puterea totală instalată în România. Cu toate acestea, Asociația contestă afirmațiile ANRE, susținând că prosumatorii pot fi taxați în orice moment conform actelor normative existente.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, respinge discuțiile privind taxa pe soare, dar Asociația a identificat deja instalări de tablouri sigilabile și contoare inteligente funcționale. În pofida negărilor oficiale, preocupările privind impunerea „Taxei pe Soare” rămân vii, iar Asociația a solicitat clarificări din partea Comisiei Europene cu privire la presupusa obligație de transpunere a directivei, potrivit Bursa.