Categories: Lifestyle

Teama că vaccinul COVID va produce o modificare a ADN-ului a fost demontat

Teama că vaccinul va produce o modificare a ADN-ului uman este una alimentată de multe din zvonurile care circulă pe internet.

Specialiștii citați de BBC News asigură populația că vaccinurile împotriva COVID nu modifica ADN-ul oamenilor și nici nu vor implanta microcipuri în organism. În schimb, ele au rolul de a proteja întreaga societate și în mod special pe cei mai vulnerabili în fața bolii.

Într-un moment în care vaccinurile împotriva COVID au ajuns în faza de autorizare, medicii din întreaga lume încearcă să îi convingă pe cetățeni de siguranța și eficiența acestor seruri și de importanța majoră a campaniilor de vaccinare.

Pentru a lămurii lucrurile, BBC a vorbit cu mai mulți specialiști care au demontat câteva dintre cele mai importante mituri despre vaccinurile anti-COVID.

Mit: Teama că vaccinul va produce o modificare a ADN-ului uman este una alimentată de multe din zvonurile care circulă pe internet.

Realitate: BBC a întrebat trei experți independenți dacă această temere este întemeiată. Toți trei au spus că vaccinul anti-COVID nu va modifica ADN-ul. Unele dintre vaccinurile dezvoltate, inclusiv primul vaccin aprobat în Marea Britanie, cel dezvoltat de Pfizer și BioNTech, folosesc o secvență genetică – ARN (Acidul ribonucleic) mesager.

„Injectarea de ARN nu modifică în niciun fel ADN-ul unei celule”, spune profesorul Jeffrey Almond, de la Universitatea Oxford.

Vaccinul oferă organismului instrucțiuni pentru a produce o proteină care este prezentă la suprafața coronavirusului. Sistemul imunitar învață apoi să producă anticorpi împotriva acestei proteine. Mai multe postări apărute pe rețelele sociale au insistat asupra faptului că vaccinurile pe baza ARN mesager nu au mai fost testate sau aprobate până acum.

Este adevărat că niciun vaccin bazat pe ARN mesager nu a mai fost aprobat până acum, scrie sursa citată, dar de la debutul pandemiei, vaccinul a fost testat pe zeci de mii de oameni din întreaga lume și a trecut printr-un proces riguros de verificare a siguranței.

Cum este testat vaccinul? Studiile clinice arată că:

În faza 1 și faza 2 a studiilor clinice, vaccinul este testat pe un număr mic de oameni, pentru verificarea siguranței și pentru stabilirea dozajului potrivit.

În faza 3 a studiului clinic, vaccinurile sunt testate pe zeci de mii de oameni pentru verificarea eficienței. Grupul care a primit vaccinul și grupul care a primit un placebo sunt atent monitorizate pentru observarea oricăror reacții adverse.

Mocanu Maria

Mă numesc Maria Mocanu! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 13 ani, cu nenumărate articole publicate despre vedete, mondenități, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale. Multe dintre materialele scrise de mine au avut la bază subiecte la zi din evenimentele la care am participat și din care mi-am conceput articolele publicate în spațiul online. Vă mulțumesc pentru aprecieri, dar și criticile aduse sunt constructive pentru mine.

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

9 ore ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

11 ore ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

13 ore ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

21 de ore ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

22 de ore ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

o zi ago

Parteneri

This website uses cookies.