Actual

Tensiuni uriașe între Rusia și SUA. România amenințată cu „represalii severe”

Tensiuni uriașe între Rusia și SUA. România amenințată cu „represalii severe”

Konstantin Gavrilov şeful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena pe probleme de securitate militară şi control asupra armamentelor a afirmat, luni, că Rusia va aplica măsuri de represalii severe împotriva acelor ţări rămase în Tratatul „Cer deschis”.

Potrivit oficialului rus măsurile se vor aplica acelor state care vor transmite SUA date ale zborurilor de observare efectuate după retragerea Statelor Unite din pactul respectiv şi care vor restricţiona zborurile Federaţiei Ruse deasupra instalaţiilor americane în Europa.

Avertismentul Rusiei

„Nu cu mult timp în urmă, am aflat că Washingtonul duce un joc fără scrupule pe ascuns, cerând aliaţilor săi să accepte semnarea unor documente în conformitate cu care ei vor transmite SUA materiale despre zborurile de observare efectuate deasupra Rusiei. SUA cer europenilor să refuze Rusiei să efectueze zboruri de observare deasupra instalaţiilor militare americane în Europa”, susţine Konstantin Gavrilov.

„Aceasta este o încălcare gravă a tratatului. Dacă ţările rămase în tratat vor face jocul SUA, măsurile noastre de represalii nu se vor lăsa aşteptate”, a avertizat responsabilul diplomatic rus.

Gavrilov a subliniat că dacă partenerii Rusiei în cadrul acestui tratat doresc să asigure viabilitatea lui, ei ar trebui să confirme că datele conţinute în fotografiile aeriene făcute în cursul zborurilor de observare sunt clasificate şi la ele pot avea acces doar părţile participante la acord.

„Intenţionăm să obţinem respectarea strictă de către partenerii europeni a prevederilor tratatului privind netransmiterea acestor informaţii”, a precizat Gavrilov.

Dacă decid să revină în Tratatul „Cer deschis”, „SUA vor trebui să facă aceasta într-o manieră generală şi în condiţiile ţărilor participante”, a spus Gavrilov.

Donald Trump a anunțat retragerea oficială din tratat

Tratatul, semnat în 1992, destinat consolidării stabilităţii internaţionale, permite statelor semnatare să trimită avioane în zboruri de supraveghere pe teritoriile celorlalte pentru a observa existenţa sau nu a unor instalaţii militare şi a altor obiective.

Tratatul a fost semnat de 35 de țări, printre care şi România și permite survolul teritoriilor lor de avioane de recunoaştere neînarmate.

Înainte de a-și termina mandatul de președinte al SUA, Donald Trump a anunțat, duminică,  retragerea oficială din Tratatul „Cer deschis”.

Motivul retragerii SUA este că Rusia ar fi încălcat tratatul, invocând faptul că Moscova ar fi blocat SUA să trimită avioane care să efectueze zboruri deasupra oraşului Kaliningrad de la Marea Baltică şi în apropiere de Georgia, zboruri permise prin acest document.