Lifestyle

Terapii împotriva cancerului: fructele de pădure măresc eficacitatea tratamentelor

Terapii împotriva cancerului: fructele de pădure măresc eficacitatea tratamentelor

Toată lumea cunoaște o persoană din mediul său care a trebuit să se confrunte cu radioterapia pentru a învinge cancerul, este realitatea zilnică pentru 200.000 de persoane în fiecare an, cu mai mult sau mai puțin succes: se estimează că aproximativ 40% dintre tipurile de cancer se vindecă cu această terapie, singur sau în combinație cu alte tratamente.

Este o terapie deosebit de grea, în măsura în care distruge nu numai celulele canceroase, ci și celulele sănătoase din jur, dar există compuși chimici capabili să-i îmbunătățească eficacitatea. Cercetătorii de la Universitatea din Missouri tocmai au arătat că acest tip de moleculă a fost găsită în afine, care fac parte din ceea ce se numesc radiosensibilizatori.

Ce este un radiosensibilizator?

Atunci când o parte a corpului este expusă la radiații, este de așteptat să provoace daune suficiente pentru a determina moartea celulelor canceroase. Cel mai frecvent este că este o moarte comandată chiar de celulă, ca urmare a acumulării de daune estimate ca fiind prea importante. Pentru a ucide celulele prin necroză, adică prin ruperea membranei celulare sau dinamitarea organelor, organismul ar trebui să fie expus la doze de radiații care sunt prea periculoase pentru integritatea sa. Prin urmare, există posibilitatea de a provoca suficiente daune ADN-ului pentru ca celula însăși să-și pună capăt zilelor.

Problema este că unele celule canceroase nu sunt foarte afectate de razele ionizante, cum este cazul tumorilor hepatice sau a tumorilor cu zone slab oxigenate. În absența oxigenului, celulele canceroase au mai puține leziuni ADN decât altele, deoarece au puține specii reactive de oxigen (faimoșii „radicali liberi”).

În plus, celulele canceroase își îmbunătățesc capacitatea de a repara leziunile cauzate de radiații, se spune că tumorile dobândesc o toleranță la radioterapie. Apoi trebuie să creșteți intensitatea razelor cât mai aproape de doza maximă tolerabilă pentru a provoca ireparabile daune, care deteriorează în mod necesar țesuturile normale care se află în vecinătate.

Pentru a îmbunătăți eficiența razelor, se utilizează apoi compuși chimici numiți radiosensibilizatori. De cele mai multe ori, acești compuși vor împiedica celulele să repare daunele cauzate de radiații, perturbând unul sau mai multe dintre numeroasele mecanisme de reparare. Este, de asemenea, posibil ca acestea să amplifice deteriorarea ADN-ului sau să favorizeze un moment al ciclului celular în care radiosensibilitatea este maximă. În toate cazurile, acestea întăresc eficacitatea radioterapiei.

Afinele pentru a induce apoptoza în celulele canceroase

Cercetătorii au studiat în laborator evoluția unei acumulări de celule canceroase după expunerea la radiații ionizante. Ca urmare a acestei experiențe, au înregistrat o scădere cu 20% a numărului de celule, în timp ce această scădere a crescut la 70% atunci când expunerea la raze a fost însoțită de aplicarea unui extract de afine pe tumoare.

Mai târziu, cercetătorii au reușit să identifice mecanismele moleculare care cauzează acest efect: conținutul de resveratrol și flavonoide al afinelor (și al fructelor de padure în general) este cel care ar trebui să reducă mecanismul de proliferare a celulelor canceroase și să favorizeze intrarea în apoptoză, moarte. Pe scurt, este un pic ca și cum compușii conținuți în afine reușesc să convingă celulele canceroase să încerce mai ușor împotriva propriei lor existențe prin scăderea pragului de daune necesar pentru a începe procesul.

Până în prezent, consumul de fructe de padure era recunoscut pentru a îmbunătăți starea persoanelor care suferă de cancer, indiferent de stadiul lor. Aceste virtuți au fost atribuite bogăției excepționale a acestor fructe în antioxidanți.

De acum înainte trebuie să includem proprietățile sale probabile ale radiosensibilizatorilor care îi permit să îmbunătățească eficacitatea tratamentelor, în special radioterapia.

Persoanele care doresc să beneficieze de acest ajutor formidabil au opțiunea de a alege între consumul de fructe proaspete sau contribuția complementară a produselor concentrate, informează NutraNews.