Categories: Lifestyle

Terapii împotriva cancerului: fructele de pădure măresc eficacitatea tratamentelor

Toată lumea cunoaște o persoană din mediul său care a trebuit să se confrunte cu radioterapia pentru a învinge cancerul, este realitatea zilnică pentru 200.000 de persoane în fiecare an, cu mai mult sau mai puțin succes: se estimează că aproximativ 40% dintre tipurile de cancer se vindecă cu această terapie, singur sau în combinație cu alte tratamente.

Este o terapie deosebit de grea, în măsura în care distruge nu numai celulele canceroase, ci și celulele sănătoase din jur, dar există compuși chimici capabili să-i îmbunătățească eficacitatea. Cercetătorii de la Universitatea din Missouri tocmai au arătat că acest tip de moleculă a fost găsită în afine, care fac parte din ceea ce se numesc radiosensibilizatori.

Ce este un radiosensibilizator?

Atunci când o parte a corpului este expusă la radiații, este de așteptat să provoace daune suficiente pentru a determina moartea celulelor canceroase. Cel mai frecvent este că este o moarte comandată chiar de celulă, ca urmare a acumulării de daune estimate ca fiind prea importante. Pentru a ucide celulele prin necroză, adică prin ruperea membranei celulare sau dinamitarea organelor, organismul ar trebui să fie expus la doze de radiații care sunt prea periculoase pentru integritatea sa. Prin urmare, există posibilitatea de a provoca suficiente daune ADN-ului pentru ca celula însăși să-și pună capăt zilelor.

Problema este că unele celule canceroase nu sunt foarte afectate de razele ionizante, cum este cazul tumorilor hepatice sau a tumorilor cu zone slab oxigenate. În absența oxigenului, celulele canceroase au mai puține leziuni ADN decât altele, deoarece au puține specii reactive de oxigen (faimoșii „radicali liberi”).

În plus, celulele canceroase își îmbunătățesc capacitatea de a repara leziunile cauzate de radiații, se spune că tumorile dobândesc o toleranță la radioterapie. Apoi trebuie să creșteți intensitatea razelor cât mai aproape de doza maximă tolerabilă pentru a provoca ireparabile daune, care deteriorează în mod necesar țesuturile normale care se află în vecinătate.

Pentru a îmbunătăți eficiența razelor, se utilizează apoi compuși chimici numiți radiosensibilizatori. De cele mai multe ori, acești compuși vor împiedica celulele să repare daunele cauzate de radiații, perturbând unul sau mai multe dintre numeroasele mecanisme de reparare. Este, de asemenea, posibil ca acestea să amplifice deteriorarea ADN-ului sau să favorizeze un moment al ciclului celular în care radiosensibilitatea este maximă. În toate cazurile, acestea întăresc eficacitatea radioterapiei.

Afinele pentru a induce apoptoza în celulele canceroase

Cercetătorii au studiat în laborator evoluția unei acumulări de celule canceroase după expunerea la radiații ionizante. Ca urmare a acestei experiențe, au înregistrat o scădere cu 20% a numărului de celule, în timp ce această scădere a crescut la 70% atunci când expunerea la raze a fost însoțită de aplicarea unui extract de afine pe tumoare.

Mai târziu, cercetătorii au reușit să identifice mecanismele moleculare care cauzează acest efect: conținutul de resveratrol și flavonoide al afinelor (și al fructelor de padure în general) este cel care ar trebui să reducă mecanismul de proliferare a celulelor canceroase și să favorizeze intrarea în apoptoză, moarte. Pe scurt, este un pic ca și cum compușii conținuți în afine reușesc să convingă celulele canceroase să încerce mai ușor împotriva propriei lor existențe prin scăderea pragului de daune necesar pentru a începe procesul.

Până în prezent, consumul de fructe de padure era recunoscut pentru a îmbunătăți starea persoanelor care suferă de cancer, indiferent de stadiul lor. Aceste virtuți au fost atribuite bogăției excepționale a acestor fructe în antioxidanți.

De acum înainte trebuie să includem proprietățile sale probabile ale radiosensibilizatorilor care îi permit să îmbunătățească eficacitatea tratamentelor, în special radioterapia.

Persoanele care doresc să beneficieze de acest ajutor formidabil au opțiunea de a alege între consumul de fructe proaspete sau contribuția complementară a produselor concentrate, informează NutraNews.

Munteanu Daniela

Salut! Ma numesc Theona Bănica si scriu cu pseudonimul Munteanu Daniela. Ma aflu printre responsabilii care se asigura ca esti la curent cu tot felul de informatii de interes monden, dar si personal. Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci este extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

2 zile ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

2 zile ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

3 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

3 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

3 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

3 zile ago

Parteneri

This website uses cookies.