Actual Lifestyle

Terifiant: După meduze, plajele britanicilor, invadate de mii de crabi-păianjen veninoși. Ce spun specialiștii. Foto

Terifiant: După meduze, plajele britanicilor, invadate de mii de crabi-păianjen veninoși. Ce spun specialiștii. Foto

Nici nu au scăpat bine de meduze că au apărut și crabii-păianjeni veninoși. Pe cea mai aglomerată plajă a britanicilor au ajuns la mal peste o mie de astfel de vietăți marine.

Terifiant: După meduze, plajele britanicilor, invadate de mii de crabi-păianjen veninoși. Ce spun specialiștii. Foto

În Marea Britanie, oamenii care vor să plece în vacanță la Mare sunt avertizați că este posibil ca pe unde merg să dea ”față-n-față”și cu crabii-păianjeni veninoși. Micile vietăți neplăcute la vedere, dar și periculoase, au fost văzute pe mai multe plaje.

Cea mai mare cantitate, impresionantă, de crustacee s-a adunat în apele puțin adânci de pe plaja Porthgwidden Beach, pentru a se ”dezbrăca” de cochilii, înainte de a se întoarce în adâncuri.

Persoanele aflate pe litoralul Cornwall au tras o sperietură zdravănă, la doar câteva săptămâni după ce zona a fost invadată de meduze în urma valului de căldură record din iulie.

Doar unii scafandrii curajoși au profitat de șansa de a se plimba deasupra covorului de crabi, pentru a vedea îndeaproape spectacolul înfiorător. Crabii păianjen nu sunt neobișnuiți pe plajele britanice și sunt identificați instantaneu după picioarele lor lungi și zvelte și ghearele în formă de clește, relatează The Sun.

Se mai poate înota? Foto: Instagram/@cornish.coast

Ce se știe despre păienjenii de apă

Argyroneta aquatica (Păianjenul de apă) este un păianjen araneomorf, care își petrece întreaga viață sub apă. Păianjenul de apă, este singura specie a genului Argyroneta. Se deosebește de ceilalți păianjeni prin perișorii care acoperă ultima pereche de picioare, fiind adaptați pentru înot și prin prezența a 3 ghiare pe a treia pereche a picioarelor. Numele genului provine de la faptul că la scufundare corpul lor are o nuanță argintie, din cauza stratului de aer care acoperă opistosoma.

Păianjenul de apă se hrănește cu diverse insecte acvatice, crustacee și alte artropode. El vânează înotând rapid printre plante. După ce și-a prins prada, o aduce în cupolă. Foarte rar, hrana neconsumată este depozitată în cupolă. La rândul lor, păianjenii sunt mâncați de pești și broaște. Masculii sunt mai activ și înotători mai buni decât femelele, prin aceasta se explică diferența de dimensiuni. În timpul înotului, păianjenul utilizează firele de mătase, prinse de plante, ca suport.

Chelicerele acestui păianjen sunt puternice și pot penetra pielea umană. Deși au o mușcătură veninoasă, care este otrăvitoare pentru prada lor, dar inofensivă pentru oameni, cleștii lor ascuțiți ca briciul pot da o mușcătură urâtă, dureroasă. Mușcătura căuzează dureri, inflamații locale și febră. Dar nu pun viața omului în pericol, cel puțin așa spun oameni de știință oceanologi.

Adunările în masă a vietăților marine devin tot mai frecvente în timpul verii din cauza creșterii temperaturii mării. Crabii se adună în număr atât de mare ca parte a unei tehnici de supraviețuire pentru a se proteja în timp ce își mută exoscheletul dur, potrivit opiniei specialiștilor.

Plimbarea cu barca în acest loc popular de pe litoral va deveni mult mai atractivă peste câteva săptămâni, când crabilor le va crește din nou carapacea exterioară dură și se vor scufunda, din nou, în adâncimile Mării.