Actual

În cât timp își cumpără românii un apartament? Clujul este cel mai scump oraș din România

blocuri noi
Sursa foto: bihoreanul

Un român care beneficiază de un salariu mediu brut la nivelul mediei pe țară, de 7.229 de lei, are nevoie de peste 70 de luni pentru a-și putea achiziționa un apartament de 70 de metri pătrați.

România este o țară de proprietari. Suntem statul cu cei mai mulți proprietari de case și, deși comparativ cu alte țări din Europa, prețul locuințelor este relativ scăzut, raportat la puterea de cumpărare.

Ca urmare, pentru a-și putea achiziționa un apartament de 70 de metri pătrați, un român trebuie să muncească peste șase ani. Și asta pentru că prețul mediu al unei astfel de locuințe este de aproape 100.000 de euro, în timp ce valoarea unui salariu mediu brut la nivelul mediei pe țară este de circa 7.000 de lei, adică aproximativ 1.400 de euro.

Conform studiului comparativ realizat de Digi, un belgian își poate achiziționa o casă în 4 ani și 4 luni. În cazul norvegienilor, durează ceva mai mult, respectiv 5 ani. Pe de altă parte, un metru pătrat de construcție costă în Austria aproape 4.900 de euro. În Germania este mai ieftin cu 100 de euro, prețul fiind 4.800 de euro/mp, în timp ce în Franța costul este de aproximativ 4.700 de euro/mp.

Clujul rămâne cel mai scump

Din punct de vedere al prețurilor, deși în ultimii ani au crescut rapid, cu peste 200 de euro, România rămâne una din țările cu cele mai mici prețuri pe piața imobiliară din Uniunea Europeană.
Astfel, conform sursei citate, un metru pătrat de construcție costă în țara noastră, în medie, 1.417 euro.
Acest lucru face ca prețul mediu pentru apartament cu două camere în București să fie în jur de 75.000 de euro, variind în funcție de zona în care este amplasat.

În Ploiești, pentru un apartament similar de două camere prețul pornește de la 55.000 de euro. În Brăila, valoarea crește cu 10.000 de euro, ajungând la 65.00 de euro, în timp ce în Iași prețurile cresc mai mult din cauza potențialului turistic al orașului și al faptului că este centru universitar.

De departe însă, Clujul este orașul cu cele mai mari prețuri la apartamente, atât la vânzare, cât și la închiriere. De altfel, un metru pătrat de construcție este cu aproape 1.000 de euro mai mare decât în Capitală, ajungând la aproximativ 2.400 de euro.

Vânzările de locuințe sunt în scădere

Conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în primele șase luni ale anului 2023 au fost vândute 281.573 de imobile, în scădere drastică de perioada similară a anului trecut când au fost comercializate 341.073 de imobile. Capitala a contribuit serios la această scădere, în prima jumătate a anului fiind vândute doar aproximativ 46.400 de imobile, față de peste 68.100 în prima jumătate a anului 2022.

De altfel și datele Institutului Naţional de Statistică arată că numărul autorizaţiilor de construcţie pentru clădiri rezidenţiale eliberate în România, în primele 6 luni din 2023, a scăzut cu 24,5% faţă de perioada similară din anul anterior.

La acest lucru a contribuit atât creșterea prețurilor de pe piața construcțiilor, cât și reducerea ratei de creditare, ca urmare a menținerii dobânzilor la un nivel ridicat.