Lifestyle

Tiramisu, desertul căruia nu-i rezistă nimeni! Rețetă originală veche de mii de ani

Tiramisu, desertul căruia nu-i rezistă nimeni!  Rețetă originală veche de mii de ani

Tiramisu, desertul căruia nu-i rezistă nimeni! Rețetă originală veche de mii de ani!

Desertul italian Tiramisu este unul din cele mai populare și apreciate deserturi din lume. Motivul notorietății nu este greu de înțeles. Acest desert se prepară foarte ușor, nu necesită coacere, iar gustul fin și extrem de delicios, care nu se bazează atât pe aromele adăugate cât pe calitatea și textura ingredientelor de bază, este pe gustul celor mai pretențioși gurmanzi, conform cuisine.laroussse.fr.

Ingrediente Tiramisu:

35 pișcoturi/biscuiți savoiardi
6 gălbenușuri
500 gr. mascarpone
180 gr. zahăr pudră
40 ml. vin Marsala
200 ml cafea espresso rece
1 strop de sare
cacao pudră pentru ornat

Mod de preparare Tiramisu – pregătirea cafelei

Se prepară cafeaua espresso. Dacă se îndulcește sau nu, e o opțiune personală, eu n-am îndulcit-o cu atât mai mult cu cât savoiardi/pișcoturile au deja zahăr.

Cremă cu mascarpone pentru Tiramisu

Se sparg ouăle și se separă în două boluri diferite gălbenușurile de albușuri. Albușurile se pot folosi la alte rețete cum ar fi o ruladă de bezea sau chec din albușuri.

2. Se cântărește zahărul. Eu am folosit zahăr pudră pentru că se dizolvă mai ușor în gălbenușuri. La fel de bine, însă, se poate folosi și zahăr tos. Cantitatea indicată în Larousse Cuisine mi s-a părut mare, cunoscând nivelul de dulce pe care-l preferă familia mea. De aceea, am cântărit un gramaj inițial de 150 gr. Am gustat pe parcurs pentru a-mi da seama de cantitatea ideală pentru gustul nostru. În final, gramajul indicat la ingrediente este cel pe care l-am considerat optim, luând în calcul factorul strict gustativ.

3. Se mixează gălbenușurile, adăugându-se treptat zahărul pudră. Compoziția de gălbenușuri va crește ușor în volum și se va deschide la culoare. Observație: eu am ales să folosesc gălbenușurile crude în cremă, așa cum indica rețeta originală.Dacă aveți reticențe față de consumarea ouălor crude, se poate prepara o cremă de gălbenușuri pe abur. Am mai făcut asta în rețeta Tiramisu Trifles. Pregătirea acestei creme fierte de gălbenușuri constă în baterea acestora cu zahărul pe abur (bain-marie) până când amestecul atinge la o temperatură de maxim de 65°C și crema se îngroașă.

4. În alt bol, se pune mascarpone, asigurându-ne că este bine scurs de zer. Acest pas este important, deoarece textura cremei de mascarpone influențează decisiv aspectul și gustul tortului Tiramisu. E important, deci, să nu conțină umiditate în exces.

5. Se mixează crema mascarpone ca să devină mai fluidă.
6. Se adaugă compoziția de gălbenușuri mixate cu zahăr peste mascarpone. Se adaugă și Marsala și se mixează până amestecul se omogenizează complet.

7. Din când în când opriți mixerul și cu ajutorul unei spatule flexibile, curățați pereții bolului pentru a integra în cremă eventuale resturi de mascarpone lipite de margini.

Forma ideală pentru asamblarea desertului Tiramisu reteta originala

Am folosit o forma de sticla de 25 cm. lungime, 14 cm. lățime și 7 cm. înălțime. Am ales această formă – și nu o tavă de tort – mai ales pentru că nu eram sigură dacă-mi va permite consistența cremei o asamblare fără suportul unei forme.

Într-un final, s-a dovedit că am putut asambla un Tiramisu cu trei straturi verticale de pișcoturi fără să fi avut nevoie de suport exterior. Cu alte cuvinte, l-aș fi putut asambla și pe o farfurie de tort, ceea ce ar fi fost un plus pentru aspect. Este drept, textura mai fermă a cremei s-a datorat și faptul că am adăugat doar o cantitate infimă de alcool, din motiv de copii degustători.

Asamblare Tiramisu reteta originala

1.Pentru asamblarea desertului Tiramisu, am folosit 35 de pișcoturi. Numărul acestora variază foarte mult în funcție de forma în care se asamblează desertul și de înălțimea lui.
2. Se unge baza formei cu un strat subțire de cremă mascarpone.
3. Pișcoturile se înmoaie rapid în cafea și pe o parte și pe alta și se așează unul lângă altul în vas.

Observație: treceți rapid pișcoturile prin cafea, fără să le lăsați să absoarbă prea mult lichid. Asta va face ca și aspectul final al unei bucăți de Tiramisu să fie mai aspectuos, păstrând totuși o textură stabilă.

4.Peste stratul de savoiardi/pișcoturi punem un prim strat de cremă. Acest strat trebuie să conțină circa o treime din cantitatea totală. Nivelăm cu o spatulă crema, cu atenție ca să nu deranjăm stratul de pișcoturi.

5. Se așează al doilea strat de savoiardi/pișcoturi înmuiați în cafea, peste care se întinde încă un strat de cremă.

6. Un al treilea strat de pișcoturi e opțional, în funcție de mărimea vasului și consistența cremei de mascarpone. De menționat este că se poate pune doar restul de cremă, într-un strat mai gros. Totuși, cred ca pișcoturile contribuie la o stabilitate mai mare și la o textură mai echilibrată și plăcută, mai ales dacă nu exagerăm la început cu înmuierea lor.

7. Se finalizează cu pudrarea printr-o sită de ceai a pudrei de cacao peste tortul Tiramisu.
8. Se acoperă ermetic cu o folie alimentară și se ține la frigider minim 2 ore, optim peste noapte.

Servire Tiramisu reteta originala

Pentru o tăietură curată a acestui desert, se recomandă să folosiți un cuțit cu lamă lungă și fină care se înmoaie în apă caldă înainte de a efectua o nouă tăietură în tort.