International

Tiraspolul crește prețurile pentru moldoveni! Guvernul de la Chișinău reacționează

Scad facturile la gaze și energie
sursa foto arhiva companiei

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat miercuri, 10 ianuarie, o creștere a prețurilor la gaze și curentul electric pentru companiile din stânga Nistrului, aflate sub jurisdicția autorităților constituționale ale Republicii Moldova.

Măsura vine ca reacție la introducerea de către Chișinău a unor taxe vamale pentru agenții economici din regiunea transnistreană. Informațiile au fost furnizate de Ziarul Național din Chișinău, citând agenția de presă transnistreană Novostipmr.

Tiraspol scumpește gazele, energia electrică și apa

Conform noii decizii, începând cu 1 februarie 2024, companiile aflate sub jurisdicția Chișinăului vor plăti aceleași tarife ca și cetățenii și entitățile din partea dreaptă a Nistrului. Astfel, prețul la gaze va ajunge la aproximativ 16 ruble transnistrene (echivalentul a circa 17 lei moldovenești) pe metrul cub. Costul energiei electrice se va ridica la 2,54 de ruble (aproximativ 3 lei moldovenești) pe kilowat oră. Tariful pentru apă va depăși 11 ruble (aproximativ 12 lei moldovenești) pe metrul cub.

În plus, guvernul transnistrean susține că a eliminat „regimul vamal preferențial” pentru fermierii moldoveni din Dubăsari, care dețin terenuri agricole dincolo de ruta Râbnița-Tiraspol.

Această decizie vine în contextul intrării în vigoare, la 1 ianuarie 2024, a noului Cod vamal al Republicii Moldova. Codul Vamal prevde că agenții economici din Transnistria sunt obligați să plătească taxe vamale la bugetul de stat al Republicii Moldova. Până la această dată, chiar dacă firmele din Transnistria erau înregistrate la Chișinău, ele plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean, conform informațiilor oferite de media de peste Prut.

„Or, asta înseamnă plăţi duble: către bugetul Transnistriei şi către bugetul Republicii Moldova. Pierderile Transnistriei sunt estimate la zeci de milioane de dolari,. Reprezentantul politic al Republicii Moldova nu a dat nicio explicaţie cu privire la această chestiune”, scrie Novostipmr, potrivit Agerpres.

În replică, Chișinăul a argumentat că agenții economici din Transnistria nu vor beneficia în continuare de scutiri. Agenții economici din Transnistria s-au bucurat de aceste scutiri în  ultimii 27 de ani. Agenții din Transnistria vor plăti acum taxe către bugetul de stat, la fel ca cei din partea dreaptă a Nistrului. Această măsură asigură respectarea principiului de echitate pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din Republica Moldova.