Lifestyle

Toamna asta se poartă plăcinta cu smântână, pregătită după o rețetă veche, transmisă din generație în generație

Toamna asta se poartă plăcinta cu smântână, pregătită după o rețetă veche, transmisă din generație în generație

Când vine vorba de o delicioasă plăcintă cu smântână, nimeni nu poate rezista. Ce spuneți dacă ați încerca să pregătiți o asemenea delicatesă, după o rețetă veche de sute de ani? Veți face un preparat atât de bun, încât nu va mai rămâne nimic în farfurie.

Din copilăria fiecăruia dintre noi nu a lipsit niciodată plăcinta cu brânză, de aceea a venit momentul să încercați o rețetă cu totul și cu totul specială, veche de sute de ani. Ce o face atât de specială? În primul rând ingredientele. E vorba de „1 kg de foi de plăcintă (făcute după rețeta clasică sau, mai nou, cu foi din comerț), atât de fine încât puteai vedea lumina soarelui prin ele, un kg de smântână groasă și îmbietoare, 8 ouă, 200 grame stafide, 200 grame de zahăr”, s-a păstrat din vechime.

Mod de preparare

„Pe un talger dreptunghiular uns cu unt, se așează un strat de 15 foi de plăcintă stropindu-se între fiecare unt topit, apoi se pune smântâna amestecată cu gălbenușele bătute temeinic și albușurile bătute foarte tare spumă, iar jumătate din zahăr se presară în ploaie.

Stratul în talger să fie gros de 3 degete pudrând-se pe deasupra cu zahăr și cu stafide puse dinainte la înmuiat în rom. Se repetă travaliul cu celelalte 15 foi, unse și ele cu untul, smântâna și zahărul și se lucrează grabnic, fără taifas, să nu se lase smântâna din cauza zahărului. Se coace la foc potrivit în voia Celui de Sus”, se arată în rețeta păstrată din vechime.

Plăcintă cu iaurt, o delicatesă care nu se poate refuza

Pofticioșii, se pot delecta și cu senzațională plăcintă cu iaurt, cum făcea bunica odinioară. Ingredientele de care aveți nevoie sunt: 1 pachet foi de plăcintă, 1 kilogram iaurt, 7 ouă, 400 g zahăr, 1 lingură cu griș, 100 ml ulei, 2 plicuri cu zahăr pudră vanilat.

Mod de preparare

Bateți ouăle cu opt linguri cu zahăr, apoi se adaugă iaurtul scurs bine de zer, grişul şi restul de zahăr. Ungeți tava cu ulei și puneți câte o foaie, pe care o ungeți cu ulei, apoi presărați cu zahăr. Procedați astfel cu jumătate din foi. Turnați umplutura, neteziți și acoperiți cu foile rămase în același mod. Ultima foaie se unge cu ulei și se presară cu zahăr. Introduceți la cuptor și lăsați la copt pentru 50 de minute. Se lasă să se răcească, apoi se taie.