Lifestyle

Toate clopotele bisericilor catolice bat zilnic la ora 12:00 ”până la sfârșitul veacurilor”. Care este originea acestei practici

Toate clopotele bisericilor catolice bat zilnic la ora 12:00 ”până la sfârșitul veacurilor”. Care este originea acestei practici
capital.ro

De ce bat clopotele tuturor bisericilor catolice în fiecare zi la ora 12:00 și care este legătura cu Alba Iulia, România.

În amintirea momentului în care Iancu de Hunedoara a salvat Creștinătatea din Europa vestică, de la Barcelona, la Roma, Lisabona, Viena, Paris sau Rio de Janeiro, clopotele bisericilor catolice bat exact la ora 12.

Victoria lui Iancu de Hunedoara la Belgrad, împotriva armatei turce condusă de Mahomed al II-lea în anul 1456, i-a adus recunoştinţa întregii lumi catolice.

Toate clopotele bisericilor catolice bat zilnic la ora 12:00 ”până la sfârșitul veacurilor”. Care este originea acestei practici

Pentru cucerirea Belgradului, sultanul Mahomed al II-lea a mobilizat forţe impresionante și anume:

circa 150.000 de soldaţi

artilerie de asediu superioară celei folosite împotriva Constantinopolului

flotă ce urma să acţioneze pe Dunăre (60 – 65 de galere şi circa 150 de vase mai mici)

Iancu de Hunedoara şi-a întărit garnizoana cetăţii cu 5.000 de mercenari, iar cu sprijinul călugărului franciscan Ioan de Capistrano, care a desfăşurat o intensă propagandă pentru o nouă cruciadă antiotomană, Iancu a reuşit să ridice o oaste de circa 30.000 de oameni, în cea mai mare parte vlahi şi sârbi ortodocşi, şi o flotă improvizată formată din 200 de vase, citează alba24.ro.

În cartea „Ioan de Hunedoara şi vremea sa“ istoricul Camil Mureşan afirmă:

În ciuda raportului de forţe defavorabil creştinilor, concepţia strategică modernă a lui Iancu l-a ajutat să-l înfrângă pe sultan.

Ulterior, ca omagiu, papa Calixt al III-lea a elogiat victoria obţinută de Iancu de Hunedoara ca fiind ”cel mai fericit moment al vieţii sale” şi a decretat, printr-o bulă papală emisă pe 6 august 1456, ca toate clopotele bisericilor catolice din Europa să fie trase în fiecare zi la ora 12.00, ”până la sfârșitul veacurilor”.

Practica trasului clopotelor la amiază (la ora 12.00) este atribuită în mod tradiţional sărbătoririi internaţionale a victoriei în bătălia de la Belgrad, contra oştirii otomane a sultanului Mehmed al II-lea, Cuceritorul Constantinopolului.

Unde se află mormântul lui Iancu de Hunedoara

Iancu de Hunedoara își are mormântul în Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail din Alba Iulia, vizitat anual de mii de turiști. Puțină lume știe însă că trupul domnitorului nu se mai află acolo, mormântul fiind jefuit și devastat de mai multe ori pe parcursul Evului Mediu, cu prilejul unor invazii.