Actual

Top 100 femei de succes, ediția 2023. Gianina Popescu Pelin, cercetătoare INFLPR: „Cercetarea aduce un beneficiu umanității”

Gianina Popescu Pelin este cercetător științific gradul II în cadrul INFLPR
sursa foto: Arhivă personală

În cursul serii de joi, 22 iunie, a avut loc Gala Top 100 femei de succes, ediția 2023, în cadrul căreia Revista Capital a premiat cele mai puternice femei din România.

Printre câștigătoare s-a numărat și Gianina Popescu Pelin, cercetătoarea INFLPR care a dezvoltat implanturi osoase ce reduc riscul reapariției tumorilor, la categoria Învățământ și Cercetare.

„În primul rând, bună seara! Vă mulțumesc foarte mult pentru că mi-ați permis să iau parte la aceste eveniment. Aș avea foarte multe de spus dar voi puncta un singur lucru. Aș vrea cumva să subliniez importanța cercetării, a beneficiilor pe care le aduce aceasta umanității. Astfel principalul scop al cercetării este de a crește calitatea vieții și a aduce beneficii acesteia. Vă mulțumesc, și vreau și eu sa le felicit pe celelalte doamne care iau parte la acest eveniment!” , a declarat Gianina Popescu Pelin, cercetător științific gradul II în cadrul INFLPR, cu o experiență de peste 13 ani în acest domeniu.

Activitate intensă în biomedicină și biofizică

Cu o experiență de peste 13 ani în cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR), Gianina Popescu Pelin are o activitate intensă în biomedicină și biofizică.

„Procesarea laser, în deosebi depunerea de straturi subțiri și modificările de suprafață ale materialelor, este un domeniu vast, aflat într-o continuă dezvoltare, ce asigură permanent noi direcții de cercetare pentru sectoare precum biomedicina, domeniu în care am cea mai mare expertiză și mi-am adus contribuția de-a lungul carierei”, a explicat aceasta.

Implicarea, munca și energia depusă în fiecare idee științifică demarată i-au adus numeroase recunoașteri.

“Una dintre cele mai importante realizări profesionale, care confirmă și recunoaște calitățile de cercetător de succes, o constituie câștigarea, în anul 2019, a uneia dintre cele patru burse naționale L’Oreal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” pe baza unei competiții destinate cercetătoarelor din România cu vârste de maximum 35 de ani”, spune Gianina Popescu Pelin, cercetător științific gradul II în cadrul INFLPR.

Rezultatele muncii sale au fost publicate în reviste de renume cum ar fi ACS Sustainable Chemistry & Engineering sau Applied Surface Science.

Recent, a coordonat și a finalizat, printre altele, un proiect multidisciplinar ce a avut ca scop “dezvoltarea unor implanturi metalice care să prevină recurența tumorilor osoase și să permită osteointegrarea rapidă a acestora ca urmare a funcționalizării suprafețelor”, iar în prezent abordează “o nouă direcție de cercetare în domeniul electronicii flexibile cu aplicații în biosenzori și dispozitive electronice biocompatibile pentru medicină”.

Totuși, viața de cercetător nu este una ușoară, mai ales dacă ești și mama. Ea are două fetițe, Ema și Alexia, și spune că a avut mereu parte de susținere și înțelegere din partea soțului și a familiei.

Citat: „ Sunt o persoană energică, creativă, empatică, dornică de cunoaștere și inovare, capabilă de a experimenta lucruri noi”, a declarat cercetătoarea Gianina Popescu Pelin.

33 de ani avea Gianina Popescu Pelin când a câștigat una dintre cele patru burse naționale L’Oreal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” oferite anual de către L’Oreal și UNESCO, după ce a dezvoltat implanturi osoase ce reduc riscul reapariției tumorilor.

Cele mai puternice femei din România, premiate pe 22 iunie

Femeile lider ale României au fost premiate în cadrul Galei Capital Top 100 Femei de Succes, ce a avut loc joi, 22 iunie 2023, începând cu ora 19.30, la One Club și difuzată live pe pagina de facebook Capital România și pe canalul de Youtube HAI Romania.

Gala TOP 100 Femei de Succes reprezintă unul dintre evenimentele de tradiție organizate de revista Capital și este dedicată recunoașterii meritelor și a implicării femeilor în dezvoltarea mediului economic, social, cultural, sportiv sau administrativ din România.

Structurat pe 10 categorii, Administrație Publică, Educație și Cercetare, Sport, Antreprenoriat, Management, Comunicare, Mass-Media, Societatea Civilă, Cultură, Emisiuni de Divertisment, topul dezvăluie cine sunt femeile de succes ale României cu realizări notabile în anul 2022.

În cadrul Galei Capital Top 100 Femei de Succes au fost desemnate câștigătoarele celor 10 categorii menționate mai sus, alături de alte câteva premii speciale.

Revista Capital Top 100 Femei de Succes va fi disponibilă din 23 iunie la punctele de difuzare a presei și online pe www.edituradecarte.ro.