Actual

Top sinistru al orașelor cu cele mai multe abuzuri sexuale asupra copiilor. Capitala, printre ele

Top sinistru al orașelor cu cele mai multe abuzuri sexuale asupra copiilor. Capitala, printre ele
Youtube

Peste 46.000 de copii se află în acest moment în sistemul de protecţie specială, arată statisticile oficiale, iar jurnalistul Laurenţiu Văduva, de la Radio România Actualități, a obținut date importante din statistica ororilor la nivel de țară.

Topul orașelor cu cele mai multe abuzuri sexuale asupra minorilor instituționalizați

Cele mai multe dosare privind abuzuri sexuale asupra minorilor din centrele de plasament se află la Iaşi, Giurgiu, Vaslui, Argeş, Bucureşti şi Vrancea, spune senatorul Alina Gorghiu, preşedintele Comisiei de anchetă pentru abuzuri asupra copiilor instituţionalizaţi. Ea a precizat că 40% dintre minorii dispăruţi în 2020 provin din centre rezidenţiale.

„Unii dintre ei sunt abuzaţi uneori de alţi copii sau de îngrijitori”, a declarat Mădălina Turza, consilier de stat la cancelaria prim-ministrului, citată de sursa amintită. Turza subliniază că sunt necesare verificări mai ales în zona de asistenţă maternală, unde se întâlnesc tot mai des cazuri oribile de abuz și agresiune.

„Practic, în zona de asistenţă maternală, verificări sunt făcute atunci când există o problemă, o sesizare și ea este, de regulă, destul de rară. Iar capacitatea instituțională a DGASP-urilor de a verifica efectiv ce se întâmplă în acele familii este destul de redusă”, a mai spus consilierul.

Copiii aflați în grija statului, și abuzați, și furați

Procurorii din România au documentat în ultimii ani cazuri de furt al banilor din Direcțiile de Protecție a Copilului, titrează Europa Liberă într-o amplă anchetă.

Aproape 100 de anchete penale au fost realizate în ultimii zece ani, anchete care au vizat fapte de corupție care au avut legătură cu Protecția Copilului. Europa Liberă trece în revistă câteva cazuri anchetate de procurori. Printre acestea:

  • Semnarea unor contracte supraevaluate de directorii de la Protecția Copilului în schimbul unui procent din aceste contracte;
  • Unii dintre șefii direcțiilor județene nu s-au sfiit să fure direct din alocațiile de hrană sau chiar din alocațiile în bani acordate de stat copiilor;
  • Funcționari de la Protecția Copiilor au aprobat adopții în schimbul unor sume de bani;

Unul dintre cazurile de furt din banii destinați acestor copii a fost cel al lui Valerică Dogaru, fost director al Centrului Rezidențial pentru Recuperarea și Reabilitarea Copilului cu Tulburări de Comportament din comuna Beceni, județul Buzău.

Avea PIN-ul cardurilor de alocații

Acesta a fost prins de procurori după ce a furat la propriu banii de alocații ai copiilor cu dizabilități din acest centru. El a fost condamnat la închisoare cu suspendare în 2020, după ce cu un an înainte a fost trimis în judecată.

„Din postura sa de director al centrului, Dogaru a avut acces la codurile PIN ale cardurilor celor internați și la baza de date a instituției. Se folosea de aceste date pentru a scoate alocațiile copiilor și a le folosit apoi în interes propriu”, scriu procurorii brașoveni care au anchetat cazul.