Categories: Social

Toți românii cu rate la bancă trebuie să știe! ROBOR nu se schimbă, dar IRCC atinge niveluri alarmante!

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru determinarea ratelor de dobândă pentru majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 6,66%, a anunțat, pe 6 iunie, Banca Națională a României (BNR). În plus, indicele ROBOR la șase luni a scăzut de la 6,65% la 6,64%.

Indicele ROBOR măsoară rata tipică a dobânzii pe care băncile o percep între ele pentru creditele acordate în moneda locală și se modifică în timp într-o manieră care este puternic corelată cu lichiditatea pieței.

IRCC crește

În ciuda acestui fapt, IRCC, o măsură a creditelor de consum, a crescut de la 5,71% la 5,98%. Pe baza ratei dobânzii tipice pe care băncile și-o percep între ele atunci când împrumută bani, se calculează indicele IRCC. Faptul că acesta este implementat cu un trimestru mai târziu decât perioada de referință este, de asemenea, crucial.

ROBOR la 12 luni a rămas, de asemenea, neschimbat, potrivit statisticilor puse la dispoziție de BNR pe 6 iunie, alături de ROBOR la 3 și 6 luni. Rata anuală efectivă (DAE) la creditele în lei obținute de băncile comerciale de la alte bănci pe parcursul unui an este reprezentată de indicele la 12 luni.

Indicele ROBOR a crescut semnificativ în ultimul an. Acesta a fost de 3,02% la începutul anului 2022 și apoi a crescut constant, atingând un maxim de 4,25% în martie. Din 2021, când s-a situat la 1,98% la începutul anului, a crescut constant.

ROBOR a crescut constant

Cu toate acestea, creșterea indicelui până la nivelul actual a început la 24 februarie 2022, când soldații ruși au invadat Ucraina. În acel moment, rata ROBOR a crescut de la 3,56% pe 23 februarie la 3,61% pe 24 februarie, o zi mai târziu.

„Când vine vorba de lupta pe care o ducem împotriva inflaţiei, o voi spune direct: deşi am câştigat bătălii importante, iar alte victorii vor veni cu siguranţă anul acesta, nu pot spune că am câştigat întreg războiul împotriva inflaţiei: războiul va continua şi ar putea fi unul de durată. Nu vom reveni curând la dobânzile mici de acum 2 ani. Sunt schimbări structurale în economia globală care creează presiuni inflaţioniste”, a declarat Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României.

În plus, Popa a precizat că, în jurul sfârșitului lunii trecute, s-a vehiculat că discuțiile privind reducerea dobânzilor de politică monetară nu au fost acum în curs de desfășurare, întrucât este încă prea devreme pentru a proclama victoria în lupta cu inflația, potrivit Economica.net.

Jalba Claudia Andreea

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

2 zile ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

2 zile ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

2 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

3 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

3 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

3 zile ago

Parteneri

This website uses cookies.