Lifestyle

Toți românii trebuie să știe! Care sunt alimentele esențiale recomandate de Harvard pentru o sănătate de fier

Alimentatie sanatoasa Sursa foto Sport pentru toată lumea!
Sursa foto Sport pentru toată lumea!

Chiar dacă nu dispun de suficiente resurse financiare, românii încearcă să adopte o alimentație sănătoasă. Recent, cercetătorii au dezvăluit lista alimentelor esențiale pe care oricine ar trebui să le aibă în cămară. Astfel de alimente nu sunt costisitoare și experții de la Harvard au explicat beneficiile lor remarcabile.

După recentele studii efectuate de Universitatea Harvard, oamenii de știință au descoperit că leguminoasele sunt printre cele mai sănătoase alimente pe care le putem consuma. Această categorie include linte, fasole și năut.

Într-un articol redactat de instructorul clinic Monique Tello și cercetătorul Rano Polak, se menționează că leguminoasele sunt incredibil de hrănitoare datorită conținutului lor bogat în proteine și fibre, în timp ce sunt sărace în grăsimi și au o încărcătură glicemică redusă. Aceștia subliniază că o dietă bogată în leguminoase este asociată cu un risc mai mic de a dezvolta obezitate, diabet, hipertensiune arterială, niveluri ridicate de colesterol, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Studiile realizate de oamenii de știință

Această concluzie a fost obținută în urma unui studiu inițial care a implicat participarea a peste 100 de persoane cu diabet de tip 2. Timp de trei luni, subiecții au fost instruiți să consume o cană de leguminoase în fiecare zi. Pe parcursul acestei perioade, s-a observat o reducere semnificativă a tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol, a glicemiei, a circumferinței taliei și o scădere în greutate corporală.

Într-un al doilea studiu, s-a analizat impactul consumului zilnic de o cană de leguminoase timp de zece săptămâni la 550 de persoane cu diverse probleme medicale. În urma cercetării, experții au constatat o scădere medie de 2,25 puncte a tensiunii arteriale.

Efectul benefic al leguminoaselor

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au menționat și un al treilea studiu relevant, care a implicat 250 de participanți care au consumat leguminoase în fiecare zi timp de trei săptămâni. Studiul a evidențiat un efect foarte pozitiv, deoarece s-a observat o reducere medie a nivelurilor de colesterol LDL (considerat „rău”) cu 8 puncte.

leguminoasele sunt o sursă valoroasă de fibre vâscoase solubile, care încetinesc absorbția în intestinul subțire și ajută la legarea moleculelor legate de colesterol. Datorită acestui mecanism, leguminoasele prezintă o încărcătură glicemică redusă, ceea ce le face excelente pentru menținerea nivelului de zahăr din sânge și pentru controlul colesterolului. Prin consumul regulat al leguminoaselor, se poate obține o reducere a glicemiei și a nivelului de colesterol, ceea ce contribuie la prevenirea diabetului și a bolilor de inimă.

De asemenea, leguminoasele sunt o sursă importantă de proteine de origine vegetală. Acest aspect este deosebit de valoros pentru vegani și vegetarieni, care pot obține necesarul de proteine prin includerea leguminoaselor în dieta lor. Proteinele din leguminoase furnizează aminoacizi esențiali și contribuie la construirea și repararea țesuturilor, precum și la funcționarea adecvată a organismului, scrie Playtech.