Lifestyle

Toxiinfecţiile alimentare apar frecvent pe timpul verii. Cum pot fi evitate?

Toxiinfecţiile alimentare apar frecvent pe timpul verii. Cum pot fi evitate?

Toxiinfecția alimentară sau intoxicația alimentară este o afecțiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau parazitii.

Din cauza zilelor toride, microorganismele se înmulțesc extrem de rapid în alimentele perisabile, iar posibilitatea de a mânca un produs contaminat este mare.

În acest context, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a lansat câteva recomandări pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare vara.

Sfaturile ANSVSA:

  •  să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care au fost obținute în unități autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali din cadrul ANSVSA, sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă
  • să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate
  • să aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate
  • să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece
  • să verifice prospeţimea în momentul achiziţionării – să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă mucegai pe suprafaţă
  • să nu cumpere produse care poartă indicaţiile “păstraţi la frigider”, “păstraţi la rece” sau “păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare
  • cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18˚C
  • să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj
  • să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite

produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior

  • să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente
  • să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

Românii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, potrivit Mediafax.

Simptome ale toxiinfectiei alimentare:

– dureri abdominale si crampe;

– diaree;

– dureri de cap;

– varsaturi;

– febra;

– frisoane;

– slabiciune si oboseala;

– greata;

– dureri musculare.

Alimente susceptibile de a provoca toxiinfectii alimentare

Carne. Carnea cruda de pui, rata si curcan prezinta un risc crescut de a provoca intoxicatii din cauza celor doua tipuri de bacterii, Campylobacter si Salmonella, care se gasesc frecvent in intestinele acestor pasari.

Bacteriile contamineaza adesea carnea proaspata de pasare in timpul procesului de sacrificare si pot supravietui pana cand sunt distruse in urma prelucrarii termice.

Legume. Salata verde, spanacul, varza, telina si rosiile sunt o sursa comuna de intoxicatii alimentare, mai ales atunci cand sunt consumate crude. Acestea pot fi contaminate cu bacterii daunatoare precum E. coli, Salmonella si Listeria.

Contaminarea poate aparea din cauza apei care patrunde in sol, dar si a ustensilelor murdare utilizate in timpul prelucrarii. Frunzele verzi sunt deosebit de riscante, deoarece sunt adesea consumate crude.

Peste si fructe de mare. Pestele care a fost depozitat la temperaturi necorespunzatoare prezinta un risc ridicat de a fi contaminat cu histamina, o toxina care nu este distrusa de temperaturile normale de gatit si care poate cauza scromboidoza, o reactie toxica alimentara.

Fructele de mare prezinta, de asemenea, un risc alimentar, intrucat algele consumate de crustacee produc o serie de toxine periculoase.

Mezeluri. In timpul procesarii, sunca, parizerul, salamul sau crenvurstii pot fi contaminate cu bacterii daunatoare, inclusiv Listeria si stafilococul auriu. Contaminarea poate aparea prin contactul direct cu carnea cruda contaminata sau prin igiena precara a personalului sau a echipamentelor din fabrica de procesare.

Lapte crud. Pasteurizarea este procesul de incalzire la temperaturi inalte al unui lichid sau a unor alimente pentru a ucide microorganismele daunatoare. Producatorii pasteurizeaza produsele lactate, inclusiv laptele si branza, pentru a fi consumate in siguranta.

Oua. Pot fi daunatoare atunci cand sunt consumate crude sau slab preparate.