Toxiinfecția alimentară sau intoxicația alimentară este o afecțiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau parazitii.
Din cauza zilelor toride, microorganismele se înmulțesc extrem de rapid în alimentele perisabile, iar posibilitatea de a mânca un produs contaminat este mare.
În acest context, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a lansat câteva recomandări pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare vara.
produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior
Românii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, potrivit Mediafax.
Simptome ale toxiinfectiei alimentare:
– dureri abdominale si crampe;
– diaree;
– dureri de cap;
– varsaturi;
– febra;
– frisoane;
– slabiciune si oboseala;
– greata;
– dureri musculare.
Carne. Carnea cruda de pui, rata si curcan prezinta un risc crescut de a provoca intoxicatii din cauza celor doua tipuri de bacterii, Campylobacter si Salmonella, care se gasesc frecvent in intestinele acestor pasari.
Bacteriile contamineaza adesea carnea proaspata de pasare in timpul procesului de sacrificare si pot supravietui pana cand sunt distruse in urma prelucrarii termice.
Legume. Salata verde, spanacul, varza, telina si rosiile sunt o sursa comuna de intoxicatii alimentare, mai ales atunci cand sunt consumate crude. Acestea pot fi contaminate cu bacterii daunatoare precum E. coli, Salmonella si Listeria.
Contaminarea poate aparea din cauza apei care patrunde in sol, dar si a ustensilelor murdare utilizate in timpul prelucrarii. Frunzele verzi sunt deosebit de riscante, deoarece sunt adesea consumate crude.
Peste si fructe de mare. Pestele care a fost depozitat la temperaturi necorespunzatoare prezinta un risc ridicat de a fi contaminat cu histamina, o toxina care nu este distrusa de temperaturile normale de gatit si care poate cauza scromboidoza, o reactie toxica alimentara.
Fructele de mare prezinta, de asemenea, un risc alimentar, intrucat algele consumate de crustacee produc o serie de toxine periculoase.
Mezeluri. In timpul procesarii, sunca, parizerul, salamul sau crenvurstii pot fi contaminate cu bacterii daunatoare, inclusiv Listeria si stafilococul auriu. Contaminarea poate aparea prin contactul direct cu carnea cruda contaminata sau prin igiena precara a personalului sau a echipamentelor din fabrica de procesare.
Lapte crud. Pasteurizarea este procesul de incalzire la temperaturi inalte al unui lichid sau a unor alimente pentru a ucide microorganismele daunatoare. Producatorii pasteurizeaza produsele lactate, inclusiv laptele si branza, pentru a fi consumate in siguranta.
Oua. Pot fi daunatoare atunci cand sunt consumate crude sau slab preparate.
Candidatul republican la președinție, Donald Trump, a făcut joi declarații controversate. Acesta a susținut că…
Crescătorii de porci și păsări vor primi un sprijin financiar de peste 322 de milioane…
Prețurile carburanților au rămas constante în ultimele două zile. Românii plătesc același preț pentru un…
Guvernul oferă posibilitatea unor bugetari să-și mărească salariul de bază cu peste 50%. Alți bugetari…
Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vreme rea pentru mai multe…
România se confruntă cu un avertisment serios din partea Comisiei Europene. Țara este în pericol…
This website uses cookies.