Actual

Trădări și jocuri politice în guvernul Republicii Moldova. Ce ascunde vizita privată a Maiei Sandu la Oradea

Trădări și jocuri politice în guvernul Republicii Moldova. Ce ascunde vizita privată a Maiei Sandu la Oradea

Ce îi lipsea în acest moment Republicii Moldova? O luptă între femeile din fruntea ţării. Preşedintele Maia Sandu şi premierul  Nicolaeta Gavriliţă. În acest week end cele două doamne s-au luptat în vizite externe. Gavriliţă în Germania, Maia Sandu în România, mai exact Oradea.

Trădări și jocuri politice în guvernul Republicii Moldova. Ce ascunde vizita privată a Maiei Sandu la Oradea

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu fost într-o scurtă vizită în Oradea. Ea a părăsit România cu o cursă Tarom. Sandu a optat pentru aceeași variantă ca și la aterizare, trecând prin terminalul de pasageri.

„Întâlnirile sunt oportunități care ne ajută să dezvoltăm noi relații, să schimbăm opinii, bune practici pentru a identifica soluții problemelor cu care se confruntă societatea europeană. O astfel de întâlnire a fost si cea cu președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu pe care am avut plăcerea și onoarea să o primesc în Primăria Oradea și să-i exprim sentimentele de stimă pentru profilul de lider implicat pentru a scrie un capitol nou al Republicii Moldova.

Aprecierile dumneaei pentru dezvoltarea orașului și a județului nostru și interesul pentru dezvoltarea de proiecte comune reconfirmă direcția performantă a administrației orădene și județene. În semn de respect față de frații noștri din Moldova, Municipiul Oradea si județul Bihor colaborează pentru construcția unui parc public în Băcioi, o suburbie a Chișinăului”, a postat primarul Florin Birta, la scurt timp după plecarea președintelui Republicii Moldova.

Maia Sandu în vizită privată la Oradea. Maşinile SPP puse la dispoziţia preşedintelui

Potrivit Bihon.ro, duminica trecută, seara, cursa Tarom spre București a avut-o la bord pe președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Aceasta s-a aflat în Oradea pentru o scurtă vizită privată, chiar în perioada în care creștinii au sărbătorit Crăciunul pe rit vechi.

Maia Sandu a fost adusă la Aeroportul Oradea cu mașinile SPP, dar, spre deosebire de sosire, demnitarul s-a oprit pentru scurte declarații.

„Am fost pentru prima dată aici și mi-a plăcut orașul”, a spus aceasta.

Maia Sandu a declarat că s-a întâlnit cu primarul Florin Birta și cu Ilie Bolojan președintele Consiliului Județean Bihor, dar nu a oferit detalii despre ce anume a discutat cu edilii.

Lupta dintre cele două doamne. Maia Sandu cu ochii pe Nicoleta Gavriliţă

Inpolitics explică lupta dintre cele două doamne, prin faptul că Maia Sandu nu a privit cu ochi buni succesul premierului cu marii lideri europeni şi mai mult sugerează că Sandu e tentată să o demită pe Gavriliţă.

“Război de imagine între femeile din conducerea Moldovei. În timp ce premierul Natalia Gavrilița efectuează o vizită glorioasă în Germania, unde se întîlnește cu președinta PE, Roberta Metsola, cu liderul PPE, Manfred Weber, și cu lideri politici germani, președinta Moldovei, Maia Sandu, își roade unghiile, iritată. Ce de făcut ca să n-o lase pe Gavrilița – despre care se aude că președinta i-ar coace demiterea – să-și ia prea mult vânt în pânze?

Răspuns: apelăm la niște amici români și perfectăm o vizită ”misterioasă” la Oradea (…). Atît de misterioasă, încât președinția Moldovei se face că plouă când jurnaliștii o iau la întrebări: ce, cum, de ce? Mâlc tac și oficialii noștri.

Maia a venit la Oradea, cu o cursă Tarom fără fițe, să celebreze, cică, Crăciunul ortodox, pe stil vechi, scrie presa de la noi și de peste Prut.
Cam greu. Dincolo de faptul că Sandu nu prea e dusă la biserică, la propriu, e, oricum, de rit nou, dovadă mesajele generoase postate anual de 25 decembrie, în comparație cu cele scurte și seci de 7 ianuarie.

Nimeni nu află decît că vizita a fost privată și că s-a văzut cu Ilie Bolojan, cu primarul Oradiei, Florin Birta, că băieții de la SRI și SPP au fost la datorie, iar la plecare a spus că e un oraș frumos”, mai scrie Inpolitics.

Premierul Gavriliță a dejucat planului Maiei Sandu de a o debarca

Despre planul Maiei Sandu a scris şi Evenimentul Zilei, citându-l pe Eugen Luchianiuc, un cunoscut blogger moldovean, care a expus aspectele mai puțin cunoscute din cadrul conflictului politic care parazitează politica Republicii Moldova. Acesta sugerat că în spatele tensiunilor s-ar afla fostul premier Vlad Filat și, posibil, miliardarul fugit, Vladimir Plahotniuc, care de altfel a anunțat public că va reveni în politica moldoveană.

„Totul a început în acea duminică la Președinție. Cu câteva zile înainte de acea ședință de noapte, Maia Sandu i-a propus Nataliei Gavriliță să fie Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei. 7 ani de liniște asigurată. Salariu bun. Natalia Gavriliță era ok cu această propunere și, în acea duminică, trebuia legalizată decizia ei de a lăsa Guvernul.

Doar că pe fir s-a conectat Andrei Spînu. El i-a explicat că trebuie să refuze oferta și că îi va asigura toată susținerea în Guvern și Parlament. Astfel, doi dușmani au devenit aliați contra Maiei Sandu și a lui Dorin Recean, cel care trebuia să conducă această „corabie” guvernamentală după plecarea Nataliei Gavrilița.

Maia Sandu, trădată de apropiați

Tot Spînu a fost cel care a aruncat în spațiul public istoria cu Telegramul lui Litvinenco și Recean. Primul a ajuns acolo pentru că nu a acceptat să fie numit procurorul lui Spînu. Recean a ajuns pentru că trebuia discreditat viitorul Prim-ministru.

Unul dintre cei care i-a asigurat susținere lui Andrei Spînu în Parlament a fost Dan Perciun, omul care se ocupa de site la ministerul educației când era Maia Sandu acolo și care a crescut exclusiv datorită ei și, pe lângă asta, și-a ridicat toate rudele etc.

Și au mai fost câțiva apropiați care au trădat-o. Totuși, milioanele lui Filat din conturile lui Spînu… își fac treaba. Totul abia începe…”, a scris Eugen Luchianiuc pe blogul său.

Șefa Executivului de la Chișinău, discurs în fața parlamentarilor germani

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița s-a aflat în acest week end într-o vizită de lucru în Germania, unde a participat la ședința închisă a Grupului parlamentar al Uniunii Creștin-Sociale din Bundestagul german.

În cadrul tradiționalei reuniuni de început de an a grupului CSU se va discuta despre actualele provocări de securitate și economice, despre problema migrației, dar și despre consecințele pe care le generează asupra Germaniei și a întregii Europe războiul început de Federația Rusă împotriva Ucrainei.