Lifestyle

Tradițiile din noaptea de Anul Nou, din Ardeal! ”De Anul Nou se deschide cerul şi norocul umblă pe drum!”

Tradițiile din noaptea de Anul Nou, din Ardeal! ”De Anul Nou se deschide cerul şi norocul umblă pe drum!”

Se credea că în ziua de Anul Nou se deschide cerul şi Dumnezeu se uită pe pământ şi poţi să-i ceri orice şi vei primi, în unele sate din Ardeal. Norocul umblă e drum, iar dacă te găsește dormind, nu te mai caută, de aceea oamenii stau treji toată noaptea. Tot în noaptea de Revelion, tinerii necăsătoriți pot afla când ăși vor unii destinele, dar și cu cine.

Ioan Toșa este muzeograf la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Acesta a vorbit despre tradițiile satelor din zona Ardealuilui, de Anul Nou.

“În unele localităţi din Transilvania pentru sărbătorile Crăciunului se făcea un colac ritual special stolnicul, ca dar Domnului. Se spunea că <Dumnezeu ne-a dat o ţâră de grâu şi din acest grâu trebuie să facem dar Domnului, după putinţele noastre, facem şi noi  un stolnic din grâu curat>. Stolnicul se aşeza pe o mână de grâu şi o mână de otavă, pe colţul mesei , pe el se punea câteva fire de usturoi şi aşa se ţinea de la Crăciun până la Anul Nou. La Anul Nou după ce s-au întors de la biserică, toată familia se aşează în jurul mesei şi taie stolnicul şi-l mâncă cu credinţa că Domnul va fi cu ei de aici înainte. Grâul, de pe masă, se arunca în grâul de sămânţă ca să fie binecuvântat şi ferit de neghină şi alte buruieni, iar otava se păstra şi pe timpul plugului se da boilor . Usturoiul se păstrează întreg anul şi se foloseşte în cazul în care se îmbolnăveşte cineva din casă, cu el se face cruce pe fruntea bolnavului”, a spus Ioan Toșa.

Atunci când se deschide cerul vorbesc şi animalele

Muzeograful a spus că De Anul Nou se deschide cerul şi norocul umblă pe drum, iar animalele vorbesc, dar oamenii nu trebuie să le asculte.

“Ca început a unei noi perioade de timp, Anul Nou, era prima dată în an când se deschide cerul şi Dumnezeu se uită pe pământ, dar numai oamenii buni şi drepţi pot vedea cerul deschis şi ei pot cere de la Dumnezeu orice vor şi vor primi. Se credea că atunci când se deschide cerul vorbesc şi animalele, dar oamenii nu trebuie să le asculte ce vorbesc pentru că animalele vorbesc numai o dată pe an, pe când oamenii vorbesc tot timpul. Se credea că cei care ascultă animalele vorbind vor muri”, explică muzeograful.

În noaptea de Anul Nou umblă norocul pe drum

Ioan Toșa a mai spus că se crede că în noaptea de Anul Nou norocul umblă pe drum, iar din cauza asta nimeni nu închide porțile casei, ca să poată intra norocul la ei, și nu dormeau toată noaptea pentru că „dacă norocul te găseşte dormind nu te mai caută altul” şi că „ bogaţii sunt norocoşi pentru că au ferestrele cu sticlă şi văd pe drum când umbla norocul şi-l cheamă în casă, în timp ce săracii au case cu ferestre de burduf , nu-l văd să-l cheme, de aceia ei n-au noroc”, explică muzeograful, potrivit Adevărul.