Social

Tragedie la spitalul „Marius Nasta”. O asistentă a murit după rapel. Care este reacția Ministerului Sănătății

Tragedie la spitalul „Marius Nasta”. O asistentă a murit după rapel. Care este reacția Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății a confirmat, vineri seară, că o asistentă medicală de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a murit pe 28 ianuarie, la o săptămână după ce a primit cea de-a doua doză de vaccin.

Potrivit Ministerului Sănătății, cauzele morții vor fi stabilite după efectuarea necropsiei de cătrte medicii legiști.

De asemenea, reprezentanții MS afirmă, că femeia n-a avut reacţii adverse nici după prima doză de vaccin, nici după rapel.

„Nu au existat reacţii adverse”

„Asistenta medicală, în vârstă de 55 de ani, a fost vaccinată la 21 ianuarie a.c. cu doza de rapel şi a decedat la 28 ianuarie a.c. Menţionăm că nu au existat reacţii adverse nici după prima doză de vaccin, nici după rapel”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

„Pentru corecta informare a opiniei publice vom reveni cu precizări în momentul în care vom avea rezultatele preliminare ale autopsiei”, a mai transmis ministerul.

Beatrice Mahler, managerul Institutului, a transmis presei o serie de precizări.

„Colega noastră avea 55 de ani, a decedat la domiciliu în 28 Ianuarie, doza de rapel a fost efectuată în 21.01.2021. Menționez că nici după prima doza, nici după rapel nu au fost reacții adverse la colega noastră”, a precizat Mahler.

Alt caz grav la Timiș. Ce spune CNCAV

Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID a informat vineri că femeia de 41 de ani, din judeţul Timiş, cadru medical, care a suferit o reacţie alergică după rapelul cu vaccin nu a avut „criterii de şoc anafilactic”.

„Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la reacţiile adverse postvaccinale ale unui cadru medical din judeţul Timiş, pentru corecta informare a opiniei publice, CNCAV precizează că persoana în cauză a efectuat rapelul în data de 4 februarie, în urma căruia a avut o simptomatologie postvaccinală de tip reacţie alergică fără criterii de şoc anafilactic”, arată CNCAV.

Conform sursei citate, „simptomele respective s-au instalat pe parcursul monitorizării postvaccinale, respectiv la 10 minute de la administrarea dozei de rapel, însă acestea au cedat la scurt timp de la administrarea tratamentului specific în astfel de situaţii”.

„Femeia, în vârstă de 41 de ani, a părăsit, ulterior, centrul de vaccinare în stare bună de sănătate. Facem precizarea că persoana deţine în istoricul medical multiple episoade alergice”, arată Grupul de comunicare al CNCAV.