Actual

Traian Băsescu s-a răzgândit. Brusc, a renunţat să mai atace decizia de colaborator al fostei Securităţi

Traian Băsescu

Mişcare de ultimă oră făcută de fostul preşedinte Traian Băsescu:  a renunţat prin avocații săi să mai atace decizia irevocabilă a ICCJ prin care instanța supremă a menținut decizia de colaborator al fostei securități emisă în cazul acestuia de Curtea de Apel Bucureşti.

Traian Băsescu s-a răzgândit. Brusc, a renunţat să mai atace decizia de colaborator al fostei Securităţi

Iniţial, Traian Băsescu încearca vineri, 21 octombrie, să-i convingă pe judecătorii de la Curtea de Apel București să anuleze verdictul de colaborare cu fosta Securitate pe care l-a primit la începutul acestui an. Primul termen de judecată în procesul fostului președinte al României, având ca obiect revizuirea hotărârii.

În cadrul revizuirii de fond apărarea lui Băsescu voia să folosească un document emis de unii membrii ai CNSAS dar surse apropiate de dosar au explicat pentru STIRIPESURSE că respectivul document nu putea avea forța probantă solicitată de articolul care stipulează calea de atac extraordinară folosită.

Astfel, joi, la fișa dosarului de la CAB a apărut o cerere de renunțare la judecată în acest caz, lucru ce urmează să fie constatat de către judecătorul de caz la termenul de vineri.

Dosarul în care Traian Băsescu are calitatea de revizuent, iar Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pe cea de pârât se judecă după ce aceeași instanță l-a trimis pe fostul președinte la Judecătoria Sectorului 1 să se „bată” pentru evacuarea din vila de protocol și i-a amânat procesul cu Serviciul de Protecție și Pază cu privire la retragerea gărzilor de corp.

În procesul de revizuire, Traian Băsescu trebuie să convingă, cumva, instanța că nu întrunește condițiile prevăzute de lege pentru a fi declarat colaborator al fostei Securități, în sensul celor prevăzute de OUG 24 din 5 martie 2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității.

Ce trebuie să dovedească în instanță Traian Băsescu

Iată cum definește actul normativ noțiunea de „colaborator al Securității”:

„Persoana care a furnizat informații, precum note și rapoarte scrise, prin care se denunțau activitățile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”.

Cu alte cuvinte, Traian Băsescu trebuie să dovedească două lucruri:

Că prin notele pe care recunoaște că le-a semnat nu a turnat vreo activitate anticomunistă, ci doar a întocmit rapoarte, obligat fiind prin natura serviciului.

Că prin notele date la Securitate nu a încălcat niciun drept fundamental al celor vizați.

Pe 23 martie 2022, Înalta Curte a decis, definitiv, că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă, ca poliție politică, și că a dat declarații sub numele conspirativ „Petrov”.

Hotărârea ICCJ a menținut-o pe cea a Curții de Apel București, din 20 septembrie 2019.

Consecințele nu au întârziat să apară, iar beneficiile pe care le avea ca fost șef de stat i-au fost revocate.