Actual

Trump declară stare de urgență națională: „Un pact cu sectorul privat pentru teste și tratamente”

Trump declară stare de urgență națională. „Declar oficial stare de urgență națională, două cuvinte mari”, a anunțat Trump din Rose Garden de la Casa Albă, măsura cu care speră să oprească coronavirusul, după ce a fost acuzat că l-a subestimat din incompetență și interese politice.

Conform La Stampa, Trump a spus că „vom folosi toată puterea guvernului federal și nu vom face risipă de resurse”, dar un element cheie al planului său este alianța cu sectorul privat pentru a dezvolta teste și tratamente. Și el va face testul.

Apoi, președintele american a adresat un gând către Italia: „Trece print-o perioadă dificilă, dar va ieși din asta”.

Decizia lui Trump permite Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA) să gestioneze criza, oferind acces la cele 50 de miliarde de dolari alocate de Congres pentru situații de urgență. Fiecare stat și oraș va putea crea centre de urgență, iar multe reguli vor fi suspendate pentru a permite spitalelor să angajeze medici și asistente și să creeze spații pentru spitalizări.

Compania La Roche a produs un test de zece ori mai rapid decât precedentul, iar FDA l-a autorizat imediat: o jumătate de milion de kit-uri vor fi disponibile imediat, 1,4 milioane într-o săptămână și 5 milioane într-o lună. Examenele se vor face și pe stradă.

Google creează un site unde cetățenii vor putea să își scrie simptome, să înțeleagă dacă au nevoie de test și unde să meargă.

Trump a folosit un ton optimist: „Epidemia va trece. Spiritul nostru este de neînfrânt, vom învinge amenințarea”. Fiica sa Ivanka se află în izolare domiciliară, deoarece pe 6 martie s-a întâlnit cu ministrul australian Dutton, care a rezultat pozitiv la virus. Președintele a comentat, astfel, interacțiunea sa cu Bolsonaro: „Nu am simptome și el a ieșit negativ la test. Totuși, voi face testul”. Testele au întârziat în SUA, dar el s-a apărat astfel: „Nu am nicio responsabilitate. Sistemul a fost proiectat pentru circumstanțe diferite”.

Trump a apărat, de asemenea, interdicția zborurilor din Europa, care s-ar putea schimba, însă: „Numerele cresc în Marea Britanie, poate va trebui să o adăugăm”. Apoi, a vorbit cu Trudeau, a cărei soție este bolnavă, „dar nu am discutat despre închiderea graniței cu Canada”. Trump a răspuns și Chinei, după insinuarea potrivit căreia Statele Unite au răspândit coronavirusul: „Ei știu de unde vine”.

În America, în acest moment, sunt 1.800 de cazuri și 41 de decese.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a pregătit patru scenarii privind dezvoltarea epidemiei. Cel mai rău prevede că poate dura până la un an; infectează între 160 și 214 milioane de locuitori; și ucide între 200.000 și 1,7 milioane de oameni. În acest caz, ar fi necesare între 2,4 și 21 de milioane de spitalizări, dar sunt disponibile doar 925.000 de paturi.

Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a prezis că, în cel mai bun caz, situația de urgență va dura între 8 și 9 săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al Camerei Deputaților, Nancy Pelosi, și secretarul Trezoreriei Mnuchin au negociat un pachet economic care oferă teste gratuite, zile de concediu medical plătite și indemnizații de șomaj, dar Trump a spus că „nu este suficient” pentru că vrea să reducă impozitele pe salarii

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *