Social

Tudor Chirilă a răbufnit și critică dur examenul de la Evaluarea națională. Artistul oferă o soluție 

Tudor Chirilă a răbufnit și critică dur examenul de la Evaluarea națională. Artistul oferă o soluție 

Unii copii merg plângând pe stradă, vorbind despre corigență, alții fug de acasă, sătui de gura părinților care le spun să ia note mari (mai mult de 12 pagini cu copii dispăruți pe site-ul Ministerului de Interne), iar alții abandonează școala. Dar mai este o categorie de copii care, în clasa a treia, a patra sunt sătui de teme excesive – 30 de probleme de rezolvat pe zi, încât ajung să spună că ”urăsc școala”.

Acum am asistat la prima probă a examenului de Evaluare națională pentru elevii care vor intra în liceu de la toamnă. Alegerea subiectelor la Limba și literatura română au iscat multe comentarii în rândul părinților.

Tudor Chirilă a răbufnit. Șuruburi, cuie și rasa animalului, la evaluarea națională. Artistul oferă o soluție

Tudor Chirilă a vorbit, într-un live pe Facebook, despre subiectele probei de Limba și Literatura Română de la Evaluarea Națională 2022. S-a oprit din repetițiile la care lucra, împreună cu colegii săi de trupă, și a povestit ce are pe suflet. Artistul nu a putut să se abțină, a răbufnit, indignat, și a făcut public punctul lui de vedere, într-un filmuleț postat pe pagina personală de socializare. Analiza sa este logică și se adaptează perfect la gândirea noii generații.

Chirilă a spus că este un pic șocat de subiectele care se cereau a fi rezolvate de copii. Despre unele dintre cerințe, artistul român a spus că sunt total inutile și că nu dezvoltă gândirea critică a copiilor: ”Şuruburi, cuie! Asta este Evaluarea Naţională”.

Și numai că analizează, dar Chirilă oferă și o soluție: examenul la limba română ar trebui să fie oral, nu scris.

La primul subiect, elevii au primit două texte cu fragmente din „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran și din „Frânturi din viaţa lui Delavrancea” de Cella Delavrancea. La prima cerință, pe baza primului text, elevii au avut de menționat denumirea a două obiecte din magazia vasului.

„De ce ne interesează pe noi ce să află în magazia vasului? Ce este examenul ăsta? Este un examen de Academia de Poliţie? Vrem să ne asigurăm că de fapt copiii ăştia au citit textul, îi verificăm dacă au ţinut minte ce era în magazia vasului? Este neimportant. Chiar şi pentru clasa a VIII-a, când copiii navighează pe YouTube, au acces la tot felul de informaţii, noi întrebăm în Evaluarea Naţională 2022 ce se afla în magazia vasului şi lucrurile continuă de parcă copiii se vor angaja la Waze sau la Google Maps.

Copiii aştia trebuie să înveţe să gândească, să poată purta un dialog, să enunţe de ce le-a plăcut sau nu le-a plăcut acest text. E important să exersezi gândirea critică, încurajarea copilului de a folosi cuvintele lui, chiar dacă cuvintele lui nu sunt cele mai potrivite pentru un eseu. Şuruburi, cuie! Asta este Evaluarea Naţională”, a spus Chirilă, în filmarea video.

La exercițiul al doilea, elevilor li s-a cerut să aleagă răspunsul corect pentru numele persoanei responsabile de pregătirea mesei, din textul primit din „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran.

„Pur şi simplu la Evaluarea Naţională nu avem încredere că aceşti copii citesc textele şi îi verificăm ca la poliţie: cine e persoana responsabilă de pregătirea mesei? Cam ce importanţă poate avea asta în felul în care un copil va privi literatura de acum înainte?”, se întreabă, retoric, artistul.

O altă cerință, la același text, a fost ca elevii să scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul al doilea – „Frânturi din viaţa lui Delavrancea” – din ce rasă face parte câinele Șmil.

”Oameni buni, profesorii României (…), ce relevanță are rasa câinelui pentru examenul de literatură de la Evaluarea Națională? (…) Școala pe de rost”, a întrebat Tudor Chirilă.

Soluția vine de la tineri

Tudor Chirilă crede că proba de Limba și Literatura Română de la Evaluarea Națională ar trebui să fie un examen oral.

Din punctul meu de vedere, la literatură ar trebui să fie un examen oral exclusiv în care copiii să reuşească să poată să dezbată, împreună cu profesorul lor un text, să fie o discuţie prietenească în care profesorul să poată pune un anumit tip de întrebări, să solicite un tip de răspunsuri din care să reiasă felul cum gândeşte, cum percepe un copil un text, cum intelege stilistica unui text.

Avem 3 întrebări deja în care trebuia să aflăm șuruburi, cuie, unde erau în magazie, cine dădea masa, ce rasă avea câinele despre care se scrie”, a mai menționat artistul, pe pagina sa de Facebook.

Toți urmăritorii i-au dat dreptate, pentru că reacțiile oamenilor, la fel de indignați, nu au întârziat să apară și, cu siguranță, nu se vor opri aici.

Foto: arhiva/ Video: youtube