Lifestyle

Turismul din Timișoara a crescut! Din ce țări vin vizitatorii în Capitala Europeană a Culturii

foto: gmap.ro

Potrivit ghizilor de turism din Timișoara, orașul a atras mulți turiști în anul în care a fost Capitala Europeană a Culturii. În special turiștii străini sunt interesați să afle poveștile din spatele zonelor istorice și a clădirilor vechi din oraș.

Ludovic Satmari lucrează drept ghid de turism și își întâmpină cu entuziasm vizitatorii care sosesc în Timișoara și vor să exploreze orașul dincolo de centrul vechi. La sfârșitul tururilor, turiștii confirmă faptul că Timișoara este o destinație turistică fascinantă, cu mult potențial și în continuă creștere, meritând să fie descoperită și explorată.

Din ce țări ajung cei mai mulți turiști

„Turiștii caută să viziteze oraşul, să afle povestea oraşului, povestea din spatele faţadelor, caută să se plimbe prin parcurile frumoase ale oraşului, să meargă cu vaporaşul pe Bega, să viziteze cartierele istorice, să afle povestea Timişoarei evreieşti, să facă un tur al art nouveau, să vadă bastionul cetăţii, caută zonele pietonale cu multe terase, foarte plăcute, linişte, aer curat, mâncăruri bune, turul Revoluţiei – care este căutat mai ales de turiştii americani, pentru care comunismul rezonează mai mult decât istoria secolelor XVIII-XIX ale Europei.”, a declarat ghidul de turism Ludovic Satmari de la Timișoara City Tours.

Potrivit lui Ludovic Satmari, turiștii care ajung în Timișoara vin cel mai des din orașe din Italia, Germania, Spania, Marea Britanie, dar și din Statele Unite, Australia și Extremul Orient. Cu toate acestea, el menționează că turiștii care vin din alte continente nu aleg Timișoara ca destinație principală, ci o includ într-un itinerariu mai amplu care include și țări din zona Balcanilor sau din Ungaria.

Potențial există, dar Timișoara are nevoie de mai multă promovare

„Marea provocare pentru Timişoara este să fie cunoscută ca un oraş turistic. Potenţial există, lumea care vine aici este încântată, pleacă foarte mulţumită. Noi trebuie să promovăm mai mult şi să audă mai multă lume de această destinaţie. Din februarie cred că se simte o creştere, dar suntem abia a început sezonul.

Una dintre probleme a fost războiul din Ucraina şi care s-a resimţit din punctul de vedere al numărului de turişti, mai ales anul trecut, când conflictul armat era la început şi multe grupuri de turişti şi-au anulat vizita, chiar dacă ştiau că la noi nu e război, dar suntem în proximitate şi ei voiau să fie mai siguri, amânându-şi vizita pentru anul viitor. Dar pe finalul anului trecut au început să revină, dându-şi seama că suntem o ţară sigură.”, a mai precizat Ludovic Satmari.

În luna trecută, Timișoara a fost recompensată cu trofeul „Mărul de aur” pentru industria turismului, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor organizată cu ocazia obținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, potrivit Express de Banat.