Lifestyle

Ucraina primește speranțe! Summitul NATO, decisiv pentru Europa

ucraina nato (sursă foto: ukraineverstehen.de)
sursă foto: ukraineverstehen.de

Summitul NATO va fi determinant pentru securitatea Europei, afirmă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care pledează insistent pentru admiterea ţării sale în Alianţa Nord-Atlantică, iar, pe fondul disensiunilor, un oficial parlamentar german propune integrarea unor regiuni ucrainene.

Summitul NATO va fi determinant pentru securitatea Europei, afirmă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Mai avem o săptămână până la un moment-cheie pentru securitatea noastră comună în Europa.

Noi colaborăm cât se poate de intens cu partenerii pentru ca securitatea noastră comună să aibă de câștigat la summitul de la Vilnius”, a declarat Volodimir Zelenski, citat de site-ul Tagesschau.de.

Marți, Zelenski a discutat din nou cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Volodimir Zelenski ar vrea ca Ucraina să primească o perspectivă clară de aderare la NATO cu ocazia summitului de la Vilnius, programat săptămâna viitoare.

Însă numeroase țări, în principal Germania, se opun inițiativei.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a reafirmat marți că Ucraina nu poate deveni membră NATO atât timp cât este implicată în conflictul militar izbucnit prin invazia militară rusă.

Poziții similare au exprimat oficiali din Statele Unite și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Însă Michael Roth, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, a propus miercuri integrarea parțială a Ucrainei în NATO, în etapa inițială a procesului de aderare.

„Regiunile Ucrainei care sunt în prezent sub controlul sigur al Administrației democratice de la Kiev, ar trebui admise în NATO cât mai rapid posibil. Trebuie să depășim într-un fel dilema teribilă care are drept rezultat amânarea deciziei privind admiterea Ucrainei în NATO”, a afirmat Michael Roth, citat de publicațiile Die Zeit și Der Spiegel.

Rusia se opune vehement admiterii Ucrainei în NATO, iar perspectivele unei eventuale integrări a țării în Alianța Nord-Atlantică se numără printre motivele invocate de Administrația de la Moscova pentru declanșarea invaziei militare.

Directorul CIA, William Burns, a afirmat sâmbătă că nemulţumirea în Rusia faţă de războiul din Ucraina este o oportunitate unică într-o generaţie pentru a recruta spioni, pe care agenţia sa nu o lasă să se irosească, transmite Reuters, potrivit Agerpres. „Nemulţumirea faţă de război va continua să macine conducerea rusă pe sub dieta constantă de propagandă de stat şi represiune”, a spus şeful Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA, într-o prelegere la Ditchley Foundation din Oxfordshire, Marea Britanie.