Categories: ActualInternational

Rusia şi Ucraina au semnat, prin intermediul Turciei şi ONU, acorduri privind exportul de cereale. Ce urmează acum

Reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei au semnat vineri, prin intermediul Turciei şi Naţiunilor Unite, acorduri care permit reluarea exporturilor de cereale ucrainene pe Marea Neagră. Acordurile au fost semnate în cursul unei reuniuni desfăşurate în Istanbul, în prezenţa secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, informează CNN.

Rusia şi Ucraina au semnat, prin intermediul Turciei şi ONU, acorduri privind exportul de cereale. Ce urmează acum

Secretarul general al ONU António Guterres a confirmat, de asemenea, această informație pe Twitter :

„Acordul semnat astăzi de Ucraina, Federația Rusă și Turcia sub auspiciile ONU, deschide calea pentru exportul comercial de alimente din Ucraina către Marea Neagră. Acest lucru va ajuta la evitarea penuriei de alimente pentru milioane de oameni din întreaga lume”, a scris Guterres.

Reprezentanţii Ucrainei au refuzat să semneze un acord direct cu Rusia, astfel că au fost necesare două acorduri, intermediate de Turcia şi de Naţiunile Unite, potrivit cotidianului Le Monde.

Acordurile prevăd inspectarea la sosirea în Turcia a navelor care transportă cereale din Ucraina, crearea de culoare de navigaţie securizate şi garanţii că sancţiunile Occidentale nu vor viza exporturile ruse de cereale şi de fertilizatori.

După cum a explicat mai devreme Mihail Podoliak, consilierul șefului Administrației Prezidențiale, nu va exista nicio escortă de transport de către nave rusești și nici nu vor exista reprezentanți ruși în porturile ucrainene, toate verificările navelor de transport vor fi efectuate de grupuri comune în limba turcă, dacă apare o astfel de nevoie.

Exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră sunt blocate din cauza invaziei militare ruse. Rusia neagă responsabilitatea în amplificarea crizei alimentare şi susţine că problemele sunt cauzate de instalarea de către Ucraina a minelor în largul propriilor porturi şi de sancţiunile occidentale care vizează exporturile ruse de cereale şi fertilizatori.

Ce spune Moscova

La rândul său, partea rusă a precizat că propriile cereale și îngrășăminte sunt blocate din cauza măsurilor UE – o acuzație pe care europenii au respins-o vehement ca propagandă.

Cerealele și îngrășămintele rusești nu sunt sancționate de Uniunea Europeană

În cursul zilei de joi, blocul a publicat un set de clarificări legale care au încercat să înlăture orice îndoială că firmele pot exporta cereale și îngrășăminte rusești fără a încălca sancțiunile.

Cum consideră Joe Biden semnarea acordului Rusia-Ucraina

Ned Price, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a declarat că administrația Biden ar saluta  un acord, dar a subliniat importanța de a se asigura că Rusia îl respectă și îl pune în aplicare.

Pe scurt, despre efectele blocării exporturilor de cereale ucrainene

La începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, peste 20 de milioane de tone de cereale ucrainene au fost prinse în porturile Ucrainei de la Marea Neagră întrerupând exporturile de cereale dintr-unul dintre coșurile de pâine ale lumii, exacerbând foametea în Africa și subminând lanțurile internaționale de aprovizionare cu alimente deja afectate de pandemie.

Efectele blocării exporturilor de cereale ale Ucrainei de către Rusia s-au resimțit în întreaga lume. Blocada de către Rusia a Mării Negre a făcut ca exporturile Ucrainei să scadă la o șesime față de perioada de dinainte de război. Luni de zile oficialii au încercat să iasă din impas, în timp ce organizațiile internaționale au făcut previziuni din ce în ce mai îngrijorătoare cu privire la creșterea prețurilor la alimente și la creșterea ratei foametei.

Beatrise Braha

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

o zi ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

o zi ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

o zi ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

o zi ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

2 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

2 zile ago

This website uses cookies.