Actual

Udrea e acum la instanța bulgară. Se înmulțesc reacțiile cu privire la încălcarea Constituției

Udrea e acum la instanța bulgară. Se înmulțesc reacțiile cu privire la încălcarea Constituției
Foto: Lucian Duță - Facebook si Daniel Funeriu - Facebook

În aceste momente, Elena Udrea este dusă în fața unei instanțe din Bulgaria pentru a hotărî dacă și când va fi extrădată în România. În țară se înmulțesc reacțiile pe marginea cazului Gala Bute și cu privire la încălcarea Constituției de către magistrații decidenți.

Medicul Lucian Duță este unul dintre românii care s-au confruntat și încă de confruntă cu justiția pentru că a fost șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. De ani de zile este chemat în sălile de judecată, după un ce procurorii DNA, în anii lor de glorie a cătușelor, i-au făcut un dosar penal.

Dr. Lucian Duță. Foto: Răzvan Vălcăneanțu, evz.ro

Acum, după decizia „originală” a Înaltei Curți, care a preferat să opteze pentru recomandarea juridică a Curții Europene în defavoarea deciziei Curții Constituționale a României, Lucian Duță a postat pe pagina lui de Facebook opinia sa cu privirea la acest caz.

Înlănțuiți în întuneric

„Controlați -vă dorința de libertate – asta spune vocea robotică din dronele care zboară noaptea deasupra Shanghai-ului încercând să închidă gura oamenilor închiși în case printr-un lockdown inexplicabil (sigur,pentru “protecția lor”). Este dictonul care va domina lumea de-acum încolo!

Începând de ieri, mimarea democrației în România a încetat (nu credeam că voi ajunge vreodată să spun că e mai bună mimarea decât desființarea democrației ) și ne-am transformat într-un stat totalitar condus de o putere judecătorească discretionară,abuzivă și mai ales nelegitimă. De ieri, nu mai există speranță pentru adevăr sau dreptate. România este înlănțuită de o fiară cu două capete unite între ele: junta militaro-securistică cleptocrată (care anihilează puterea legislativă și executivă) și sistemul de justiție (care nu mai respectă Constituția).

Statul de drept, concept legal, filozofic și politic, implică superioritatea absolută a dreptului/legii/justiției asupra puterii politice într-un Stat. Condiția fundamentală a statului de drept este deci recunoașterea supremației legii asupra voinței celui care deține puterea.

„Nimeni nu este mai presus de lege – ART 16 din Constituție”

Cu alte cuvinte principiul fundamental al statului de drept este că Statul se bazează pe supremația Constituției și garantează siguranța și drepturile constituționale ale cetățenilor săi.

Statul de drept se bazezează pe principiul echilibrului și separației puterilor (legislativă ,executivă și judecătorească).

Pentru ca niciuna din cele trei puteri să nu o ia razna ,s-a statuat în Constituție că deciziile CCR sunt OBLIGATORII pentru oricine. Practic CCR este garantul instituțional al păstrării democrației în România (sau măcar mimarea ei).

Spectacolul Elena Udrea și Constituția modificată

Ieri, cei mai mulți s-au lăsat purtați de val și au privit spectacolul Elena Udrea. În realitate (așa cum se face în spectacolele de iluzionism), evenimentul a fost cu totul altul: începând de ieri, patru judecători au statuat faptul că deciziile CCR nu mai sunt obligatorii. Cu alte cuvinte Constituția României a fost modificată (ilegal, desigur) sau începe să fie folosită pe post de hârtie igienică de către o parte a puterii.

Nu cred că există cineva capabil să ucidă fiara. Cei mai mulți nu înțeleg consecințele, nu le pasă sau pur și simplu se iluzionează că se vor descurca cumva la nivel individual. Așa cum am mai făcut-o 45 de ani. La final, vor constata că au trăit degeaba și ca întotdeauna sunt alții de vină. Nu,dragi concetățeni: TOȚI și ACUM suntem de vină pentru trecutul mizer, dar mai ales pentru viitorul întunecat!”

Daniel Funeriu, despre cei care se gudurau pe lângă Udrea pentru funcții

Fostul ministru al Educației în Guvernul Boc și un activ politician în acea perioadă în care echipa îi cuprindea și pe Monica Macovei, Cătălin Predoiu, Adrian Papahagi. Theodor Baconschi etc, a reacționat și el, azi, cu privire la ce i se întâmplă Elenei Udrea în plan mediatic.

Foto: Daniel Funeriu, în 2018, cu Monica Macovei

„Ce spectacol: toți cei care se gudurau la propriu pe lângă Elena Udrea pentru funcții sunt, acum, moraliştii care -cu morga serioasă- „salută decizia justiției”.

Eu, şi mulți alții, nici nu ne-am gudurat şi nici nu am înjurat. Am tratat relația la fel cum am tratat-o cu alți colegi de guvern şi partid. Ca de fiecare dată când cineva e condamnat sar toți nebăgații în seamă cu „vina prin asociere”, „reductio ad udream”, jocul politic preferat al celor care n-au nimic a spune.

În 2014 eu şi Papahagi am fost singurii care am contracandidat-o pe bune pe Elena Udrea la şefia PMP. Adrian, considerând că are mai puţine şanse decât mine, s-a retras în favoarea mea.

A fost modul meu de a ieşi definitiv din politică, arătând clar şi fără stridențe de care idei şi oameni mă despart şi ce valori îmbrățişez. Nu îmi e jenă să spun că, dacă aş fi câştigat preşedinția PMP atunci, aş fi candidat (fără şanse, dar pentru a pune pe masă şi idei, nu doar vorbe), la prezidențialele din 2014.

Cam asta e tot”, a scris Daniel Funeriu.