Social

Ultimă oră! Guvernul pregătește o ordinanță de urgență în cazul City Insurance

Ultimă oră! Guvernul pregătește o ordinanță de urgență în cazul City Insurance

Ultimă oră! Guvernul pregătește o ordonanță de urgență în cazul City Insurance. Hotărârea va urgenta plata despăgubirilor pentru șoferii ghinioniști nevoiţi să folosească polița RCA de la această companie de asigurări, în caz de accident. Conform legii, ei ar trebui să aștepte multe luni sau poate și ani până când instanța va declara definitiv falimentului City. Nu este singura companie de asigurări cu o astfel de problemă,  Carpatica şi Astra, care au ieșit de pe piața asigurărilor. 

Între timp, Fondul de Garantare a Asiguraților a început să primească cereri pentru plata daunelor. Solicitarea trebuie însoțită de documente justificative pentru deschiderea dosarului de daună. După constatare, șoferii cu mașini avariate pot merge direct în service, dar probabil vor trebui să-și plătească la început din propriul buzunar reparația. Toate aceste informații au fost incluse într-un ghid publicat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule.

În ghid se subliniază că, dacă dețineți o poliță de asigurare emisă de City Insurance, aceasta rămâne valabilă în continuare până cel târziu la 90 de zile după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau până la expirarea poliței, dacă valabilitatea acesteia se încheie în mai puțin de trei luni.

Prin urmare, până la atingerea unuia dintre aceste termene, în cazul unei polițe RCA, de exemplu, puteți circula pe drumurile publice, iar dacă veți fi controlați în trafic nu veți fi sancționați.

Dacă sunteți victima unui accident rutier produs de un conducător auto al unui autovehicul asigurat printr-o poliță RCA emisă de City Insurance, dacă nu ați avizat încă dauna la societatea de asigurare, aveți dreptul să o faceți adresându-vă Fondului de Garantare a Asiguraților cel târziu până la data denunțării poliței RCA de către asigurat, dar nu mai mult de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului.
Pentru încasarea indemnizațiilor sau a despăgubirilor veţi putea depune o cerere de plată motivată și însoțită de documente justificative.

City Insurance era lider de piață, cu 3 milioane de polițe RCA emise

City Insurance  a funcționat, a ajuns sus și apoi a căzut, după modelul celorlalte două companii care au dat faliment cu poliție ieftine și cu plata cu întârziere a despăgubirilor. Un colos cu picioare de lut, care avea probleme cu banii încă din 2017. Mai mult, conducerea companiei nu numai că nu ar fi acționat legal pentru redresare, dar a plătit dobânzi pentru împrumuturi fictive și reasigura riscurile în paradisuri fiscale, unde verificările erau foarte greu de făcut. Sunt informații din ancheta ASF care ar fi anunțat și Direcția Națională Anticorupție.
De ce s-a acționat așa de târziu deocamdată nu este clar, dar ar fi nevoie inclusiv de modificarea legislației europene în domeniu, pentru ca astfel de situații să nu mai apară – spune directorul ASF, Valentin Ionescu.

„Această companie avea cedare în reasigurare peste 90%, iar cedarea aceasta erav făcută în paradisuri fiscale din insulele Cayman și insulele Barbados. Din păcate, și directiva Solvabilitate 2. Ar trebui ajustată. Noi am trimis o propunere la Autoritatea Europeană /…/, având în vedere aceste probleme identificate, ajustată în sensul a nu se mai permite asigurătorilor din România sau dintr-un stat membru al UE să-şi facă reasigurare în paradisuri fiscale, pentru că sunt foarte greu de obținut informațiile şi de confirmat clauzele contractelor de reasigurare”, spune Valentin Ionescu.

GHID INFORMATIV

Precizari in lumina celor mai recente decizii ale ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara vizand societatea CITY Insurance

a) In cazul in care detineti o polita de asigurare emisa de CITY Insurance Polita dumneavoastra de asigurare ramane in continuare valabila, producandu-si efectele.
Puteti insa denunta in orice moment polita si sa incheiati una noua la un alt asigurator autorizat. Daca denuntati polita si nu ati avut daune in perioada de valabilitate de pana la denuntare, pentru perioada neexpirata aveti dreptul sa va
recuperati diferenta de prima de la FGA – Fondul de Garantare a Asiguratilor urmand procedura mentionata la lit.b) pct.(ii) de mai jos.

ATENTIE! Polita dumneavoastra de asigurare ramane valabila, conform prevederilor legale, pana cel tarziu la 90 de zile dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului. Asta inseamna ca, in cazul in care
valabilitatea politei inscrisa in documentul de asigurare depaseste termenul mentionat anterior, nu veti mai fi asigurat.

Precizarile de mai sus sunt valabile si pentru situatia in care detineti o polita de asigurare RCA emisa de CITY Insurance. Prin urmare, puteti circula pe drumurile publice, iar in cazul unor controale in trafic din partea organelor abilitate, nu veti
fi sanctionati, polita dumneavoastra RCA fiind valabila. Pe scurt, sunteti in continuare asigurati, desigur cu luarea in considerare a atentionarii de mai sus.

De asemenea, in cazul in care sunteti vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale si/sau vatamari corporale, tertul pagubit va fi despagubit in baza acestei polite in limitele stabilite de Legea 213/2015 privind
Fondul de Garantare a Asiguratilor, respectiv 450.000 lei si prin inscriere la masa credala in cadrul procedurii de faliment care se va solutiona in prima instanta de Tribunalul Bucuresti, iar in faza apelului de Curtea de Apel Bucuresti.

b) In cazul in care sunteti victima unui accident rutier produs de un conducator auto prin intermediul unui autovehicul asigurat printr-o polita RCA emisa de CITY Insurance:

(i) Daca nu ati avizat inca dauna la CITY Insurance, aveti dreptul sa o faceti adresandu-va Fondului de Garantare a Asiguratilor cel tarziu pana la data denuntarii politei RCA de catre asigurat, dar nu mai mult de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii falimentului;

(ii) Pentru incasarea indemnizatiilor/despagubirilor veti putea depune o cerere de plata motivata si insotita de documente justificative, incepand cu data publicarii deciziei ASF de retragere a autorizatiei pentru CITY Insurance in Monitorul Oficial si pana la maximum 90 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii de faliment sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior.

FGA are dreptul de a incepe plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurari (asigurati, beneficiari, terte persoane pagubite) de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului impotriva CITY Insurance.

IMPORTANT! Totodata, trebuie precizat si ca, in acest moment, exista in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de Urgenta care modifica unele dintre prevederile legii actuale privind activitatea FGA (Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor) in beneficiul creditorilor de asigurari. Una dintre cele mai importante schimbari preconizate se refera la scurtarea termenului in care FGA poate incepe efectuarea platilor catre pagubiti, respectiv la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara de retragere a autorizatiei de functionare si constatare a existentei indiciilor starii de insolventa a asiguratorului (si nu de la data ramanerii definitive a hotararii de
deschidere a procedurii falimentului impotriva CITY Insurance, asa cum este in acest moment). De asemenea, proiectul prevede majorarea plafonului de de la 450.000 lei la 500.000 lei si acordarea despagubirilor pe fiecare creanta de asigurare datorata in temeiul unui contract de asigurare.

Aceaste prevederi propuse vizeaza protejarea suplimentara a pagubitilor in cazul insolventei unui asigurator.
(iii) Indiferent daca v-ati adresat sau nu FGA in vederea incasarii despagubirii, aveti dreptul sa formulati si o cerere de admitere a creantei (despagubirii pretinse) in cadrul procedurii de faliment in termenele si urmand instructiunile lichidatorului judiciar care va fi desemnat de Tribunalul Bucuresti. Trebuie sa stiti ca, in masura in care ati incasat sume de la FGA, acestea vor fi deduse in cadrul procedurii de faliment din sumele pe care ati mai fi eventual indreptatit sa le primiti.