Social

Ultimele informații despre pensii! Ce acte trebuie depuse până în septembrie

Programul Național Casa Eficientă Energetic 12.500 de lei Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto Antena 3 CNN

Casa Națională de Pensii asigură o sursă de venit esențială pentru cetățenii români, ajutându-i să facă față nevoilor lunare. Dreptul la pensie poate fi accesat atât de către cei care au contribuit la sistemul public și au ieșit din câmpul muncii, cât și de către alți indivizi îndreptățiți. Există diverse tipuri de pensii disponibile pentru cei care îndeplinesc anumite criterii specifice.

Pensia de urmaș reprezintă suma de bani acordată urmașilor unei persoane asigurate în cazul decesului acesteia. Accesul la această pensie este condiționat de îndeplinirea anumitor criterii. Printre aspectele luate în considerare se numără perioada de căsătorie, situația școlară a solicitantului și alte criterii individuale.

Ce presupune pensia de urmaș?

Pensia de urmaș se adresează persoanelor care au suferit pierderea unei persoane dragi, cum ar fi soțul/sau supraviețuitor sau copii. Această compensație este acordată ca recunoaștere a contribuției persoanei decedate la sistemul de pensii de stat și la beneficiile acumulate. Pentru a beneficia de pensia de urmaș, copiii persoanelor decedate trebuie să îndeplinească criterii specifice. Potrivit informațiilor de la Casa Națională de Pensii, acești urmași pot primi pensia până la vârsta de 16 ani. Dacă își continuă studiile, aceștia au dreptul să primească în continuare această pensie.

Prin urmare, tinerii cu vârste sub 26 de ani care aleg să urmeze studii în cadrul unei instituții de învățământ recunoscute legal au dreptul să solicite această pensie. Ei pot beneficia lunar de pensia de urmaș până la absolvirea studiilor sau până la împlinirea vârstei de 26 de ani. De asemenea, în anumite situații, urmașii cu probleme de sănătate care îndeplinesc cerințele pot primi pensie de urmaș pe întreaga durată a invalidității, cu condiția ca aceste probleme să fi apărut înainte de împlinirea vârstei de 16 ani sau în timpul continuării studiilor până la vârsta de 26 de ani. În acest context, Casa Națională de Pensii a făcut o comunicare importantă pentru persoanele încadrate în aceste categorii sau care deja primesc pensie de urmaș.

Ce acte sunt necesare

Conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii, beneficiarii acestei pensii trebuie să prezinte dovada continuării studiilor pentru anul universitar 2023-2024. Aceștia trebuie să furnizeze documente care să ateste că sunt în continuare studenți până la data de 25 octombrie 2023. Această notificare vitală pentru anumite categorii de români a fost emisă de conducerea instituției, mai precis de Casa Națională de Pensii Constanța.

Pentru a furniza această dovadă, studenții trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere până la data de 25 septembrie 2023, în care să-și exprime intenția de a-și continua studiile. De asemenea, elevii cu vârsta peste 16 ani trebuie să prezinte o adeverință care să ateste faptul că își continuă studiile, tot până la 25 septembrie 2023. „Pentru beneficiarii pensiei de urmaș – copii, declarația pe propria răspundere poate fi descărcată de pe site-ul Casei Naționale de Pensii la următorul link: [link-ul specific de descărcare]”, conform comunicatului emis de Casa Națională de Pensii Constanța, conform Kanal D.