Lifestyle

Un alt conflict armat a izbucnit cu violență. Armenia, atacată de Azerbaidjan cu drone și arme puternice. Video

Un alt conflict armat a izbucnit cu violență. Armenia, atacată de Azerbaidjan cu drone și arme puternice. Video

Cel puţin 49 de militari armeni au fost ucişi în confruntări la frontieră cu Azerbaidjanul, acestea fiind considerate cele mai sângeroase de la un război între cele două ţări din Caucaz în 2020, anunţă marţi premierul Nikol Paşinian, relatează AFP.

Un alt conflict armat a izbucnit cu violență. Armenia, atacată de Azerbaidjan cu drone și arme puternice. Video

Ministerul armean al Apărării a declarat că în jurul miezului nopții, spre marți dimineața, forțele azere au atacat pozițiile armenești din provinciile Syunik, Vayots Dzor și Gegharkunik atât din est, cât și din enclava azeră Nakhcivan. Aceștia au acuzat unitățile armene că au plantat mine în districtele Kalbajar și Lachin, precum și districtul Dashkasan din nord.

Armenii spun că Azerbaidjanul folosește drone de luptă, artilerie și arme de foc de mare calibru. Oficialii din Apărarea armeană raportează, de asemenea, un număr mare, dar neverificat de victime.

Începând cu ora 4:00 a.m., Ministerul Apărării al Armeniei a declarat că luptele de-a lungul graniței continuă cu „intensitate neîncetată” și că armata azeră a întreprins „acțiuni de avansare pozițională”.

Avocatul poporului armean Kristine Grigoryan a declarat că infrastructura civilă, inclusiv casele rezidențiale, sunt vizate de forțele azere.

Ce spun părțile implicate în conflict

Ministerul Apărării al Armeniei a raportat „bombardarea intensivă” a pozițiilor armenilor din Sotk, Vardenis, Goris, Kapan, Jermuk, Artanish și Ishkhanasar, precum și a infrastructurii civile. Oficialii armeni spun că Azerbaidjanul folosește drone de luptă, artilerie și arme de foc de mare calibru, relatează presa azeră și armeană.

La rândul său, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a acuzat Armenia de „acte subversive pe scară largă” în apropierea districtelor de graniţă Dashkesan, Kelbajar şi Lachin, adăugând că s-au înregistrat pierderi în rândul armatei azere.

Cine spune adevărul

Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a confirmat atacurile, declarând că acestea au fost ca răspuns la „provocări” și la „sabotajul pe scară largă” din partea armeană, pe care oficialii armeni le-au numit „minciuni”.

Rusia se declară negociatoare

Cu câteva ore în urmă, Rusia transmite că a negociat un armistiţiu între Armenia şi Azerbaidjan care a intrat în vigoare marţi dimineaţa şi se declară ”extrem de îngrijorată de degradarea clară a situaţiei”.

Premierul armean Nikol Pashinyan a susținut marți dimineața convorbiri telefonice separate cu președintele rus Vladimir Putin și cu președintele francez Emmanuel Macron privind ultimele ciocniri de la granița azero-armeniană, potrivit guvernului armean.

În timp ce Putin spune că are situația sub control, un oficial armean spune altceva. Potrivit Interfax, premierul armean Nikol Paşinian a anunţat în Parlamentul de la Erevan că 49 de soldaţi armeni şi-au pierdut viaţa în noile confruntări cu Azerbaidjanul, precizând că luptele continuă.

Turcia cere Armeniei să înceteze ostilitățile

Turcia intervine, dar de partea azerilor. Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a cerut marţi Armeniei să renunţe la ”provocările” la adresa Azerbaidjanului. ”Armenia ar trebui să înceteze provocările şi să se concentreze pe negocierile de pace şi pe cooperarea” cu Baku, a declarat şeful diplomaţiei turce.

Armenia, Azerbaidjan, Nagorno Karabah / FOTO: Shutterstock – www.shutterstock.com

Istoricul regiunii nu arată tocmai bine

Vecinii au dus două războaie – în anii 1990 şi în 2020 – în regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă azeră populată de armeni. Şase săptămâni de lupte din toamna anului 2020 au provocat peste 6.500 de morţi şi s-au încheiat cu o încetare a focului intermediată de Rusia.

Rusia și Armenia au un pact defensiv bilateral și ambele sunt membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă. De asemenea, Rusia a intermediat și a cosemnat încetarea focului care a pus capăt celui de-al Doilea Război din Nagorno-Karabah.

În confruntările anterioare, din 2020, Azerbaidjan a fost sprijinit cu armament de Turcia și Siria, iar Armenia, de Rusia.

Autoritățile din Stepanakert au raportat că situația de-a lungul liniei de contact Nagorno-Karabah este calmă, potrivit Evenimentului Zilei, care citează oc-media.org.

Foto: sundial.csun.edu