Lifestyle

Un fleac, i-am ciuruit! Cupa Națională IDPA România 2021, la Poligonul Joița

Un fleac, i-am ciuruit! Cupa Națională IDPA România 2021, la Poligonul Joița

In perioada, 8 – 9 octombrie 2021, se va desfășura Cupa Națională IDPA România 2021, în Poligonul Joița – CTS Tunari & Tactical Life. Concursul este organizat de IDPA România/In Sight Club, iar cei care coordonează acest eveniment sunt Mihai Budeș și Eduard Franche, ambii cunoscuți – în plan intern și internațional – pentru implicarea permanentă în dezvoltarea IDPA, organizarea de meciuri interne și pregătirea de noi shooteri (”trăgători”) români. .

 

În 1996, ca răspuns la dorințele pasionaților de tir, dar și dornici să utilizeze echipamente practice sau muniție de serviciu, participând la scenarii simulate de autoapărare în lumea reală, a fost inființată International Defensive Pistol Association (IDPA). Organizația are acum peste 25.000 de membri în SUA, inclusiv membri în 70 de țări străine, printre care și România, iar scopul principal este acela de a testa abilitățile unei persoane în condiții reale și de a oferi experiențe cu adevărat unice.

 

Un fleac, i-am ciuruit! Cupa Națională IDPA România 2021

Cupa Națională IDPA România 2021 este un concurs de nivel 2 IDPA, cu 8 stagii și minim 144 de focuri, iar armele și echipamentele trebuie să respecte reglementările IDPA. Calibrele minime și maxime sunt 9mm / 45 auto.

Organizatorii evenimentului spun că fac eforturi pentru a afilia IDPA, în calitate de ramură sportivă, în cadrul Federației Naționale de Tir.

Cupa Națională IDPA România 2021 se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de restricție impuse de pandemia de coronavirus, fiind așteptați în jur de 100 – 150 de trăgători din țări precum Italia, Moldova, Turcia, Ucraina, Ungaria, Lituania, Spania si Polonia.

 

Jocuri periculoase desfășurate în siguranță

În România, primul meci demo a avut loc pe data de 29 octombrie 2011, la care a participat un ofițer de siguranță, instructor din străinătate și un număr limitat de aproximativ 10 trăgători români.

Aceștia au devenit, mai târziu, ofițeri de siguranță. Inițial, această disciplină a fost mai puțin cunoscută – din cauza lipsei armelor de foc, dar și a restricțiilor impuse de legislația din România în ceea ce privește regimul armelor de foc.

Chiar dacă numărul participanților IDPA nu a fost foarte mare, în primii ani, numărul lor a crescut, totuși, constant.

În 2013, România a participat la primul concurs internațional, iar în 2014 a avut și prim echipă formată din 4 trăgători, care a participat în Campionatul Național al Italiei, cel mai mare campionat din Europa. De altfel, Italia este țara cu cel mai mare număr de shooteri (trăgători) IDPA.

 

IDPA România numără 109 membri în 2021

Experiența dobândită a primii ani a avut un rol esențial în dezvoltarea comunității IDPA din România. Meciurile au început să fie organizate regulat, iar comunitatea are, în 2021, 109 membri, dintre care 25 de ofițeri de siguranță și un Șef-Ofițer acreditat la nivel internațional.

Pe lângă acești membri legitimați, există numeroși doritori care – tentați de o astfel de experiență cu totul deosebită – doresc să cunoască acest sport participând la meciurile organizate.

Am aflat că trăgătorii români participă, regulat, la meciuri internaționale, iar ofițerii de siguranță se bucură de apreciere la nivel internațional.  Pregătirea ofițerilor de siguranță români este foarte bună și sunt solicitați pentru a participa la competițiile IDPA internaționaledin afara țării.

Am fost curioși să aflăm profilul membrilor IDPA Din România. Eduard Franche a spus că profilul shooterului IDPA din România ar fi: preponderent masculin, vârsta între 18 și 65 de ani, media fiind de 35 de ani. Este vorba despre persoane cu venit lunar situat la medie sau peste, ținând cont de faptul că discutăm, încă, despre un sport care nu este finanțat. Majoritatea sunt antreprenori privați, ingineri, medici, arhitecți, militari și polițiști, doar numărul femeilor fiind încă mic, în momentul de față, dar se fac eforturi pentru a fi implicate cât mai multe.

 

Compețițiile IDPA respectă principiile fundamentale ale întrecerilor sportive

 

Siguranta este pusa mai presus de orice. Pentru a menține sportul în conformitate cu principiile sale fundamentale, modificările permise ale echipamentului de competiție (inclusiv pistolul sau carabina) sunt reglementate cu atenție în IDPA. Capacitatea muniției este limitată în comparație cu alte sporturi de tragere de acțiune, pentru a menține nivelul de joc egal pentru toți concurenții.