Lifestyle

Un important spital TBC este vândut la preț de apartament. Situație uluitoare

Un important spital TBC este vândut la preț de apartament. Situație uluitoare

În trecut a fost locul unde bolnavii de tuberculoză și-au găsit salvarea, dar în timp, sanatoriul TBC din Slatina a fost lăsat de izbeliște de autorități și a ajuns doar o ruină. Din 2017 și până acum s-au făcut mai multe licitații pentru el, însă nimeni nu s-a prezentat.

Fondat de un medic militar din Romanați din banii proprii

Sunt puțini care cunosc povestea impresionantă a sanatoriului TBC de pe strada Piteşti din Slatina. Instituția a cărei clădire principală este construită în stilul arhitectonic neoromânesc îl are ca fondator pe Marin Soreanu, un medic militar din fostul judeţ Romanaţi, care a ridicat-o din banii proprii, în anul 1939. Era perioada în care tuberculoza era considerată o boală incurabilă, iar medicul vroia să aibă grijă de bolnavi.

„A fost în fruntea promoției sale”

„Fiu de țăran, din clasele primare și până la absolvirea Facultății de Medicină din Cluj, a fost în fruntea promoției sale. Medic militar, demisionează din armată în anul 1931, pentru a-și împlini visul: construirea unui spital, un sanatoriu propriu, unde să-i îngrijească pe cei bolnavi de tuberculoză, pe atunci foarte răspândită și nevindecabilă.

În anul 1939, din fonduri proprii finalizează «Sanatoriul Dr. Soreanu», o clădire impunătoare, în stil neoromânesc, pe care l-a dotat cu tot ce era necesar”, explicată istoricul Aurelia Grosu.

Fondatorul trece în neființă la doar 45 de ani

Din nefericire, din cauza unei infecții postoperatorii pentru medicul Marin Soreanu nu se mai poate face nimic și acesta trece la cele veșnice pe 27 mai 1944, la doar 45 de ani, dar munca sa este continuată de alți specialiști în domeniu.

„Munca neobosită și trudnică a dr. Marin Soreanu este continuată de medicul ftiziolog Constantin Lupașcu, iar în anii 1970 de medicul pneumoftiziolog Aneta Ciocan. Sub directoratul dr. Aneta Ciocan s-a construit un corp nou, în partea stângă a Sanatoriului Soreanu, s-a înființat o secție pentru copiii afectați de tuberculoză, mărindu-se numărul de paturi de la 50 la 150”, mai spune istoricul.

Sanatoriul este abandonat în anul 2000

Urmașii indirecți ai familiei Soreanu au revendicat spitalul, sperând că vor putea lua o sumă uriașă pe el, iar din jurul anului 2000 instituția unde multe suflete și-au găsit salvarea, este abandonată. Acum, o parte din spital se află în posesia Consiliului Județean Olt, iar altă parte aparține unui moștenitor, clădirea fiind lăsată de izbeliște. Fiind un spital care trata bolnavi de tuberculoză, clădirea a fost încadrată într-o categorie de risc de îmbolnăvire.

Licitația se va relua curând, după ce un agent economic din Slatina s-a arătat interesat de achiziție. Proprietatea urmează să fie evaluată, Ministerul Sănătății să-și dea acordul, iar prețul de pornire este de 100.000 de euro, din care 91.560 euro reprezintă valoarea terenului intravilan de 3.052 m.p., iar 8.630 euro, clădirea, care are o suprafață desfășurată de 763 mp.

Sursă foto: olttv